Nära ögat…

Saga var på väg in i den ljusa tunneln, ser hon ut att tänka, efter att hon blev liggande ute med förlamad bakdel… Kylan tänkte jag, men det kan likväl vara för mycket foder sade veterinären. Hon kan bara ge B-vitamin och smärtstillande, men hästen måste fås upp och in i värmen, eller avlivas… Med traktor frågade jag, och fick lite tips, men den ville inte starta!

Då tog pappa modet till sig, och riktade dieselvärmaren rakt mot batteriet och körde en snabbladdning, och vips så kom han ut till oss. Saga inbäddad i renhudar och täcken, tappert försökandes att ta sig upp mellan varven, men icket. Helt slut vart hon. Hm, tänkte jag… B-vitamin har vi både i brus och tabletter, och socker behöver hon som kick… och indianen viskade “Ta en skvätt av min Kronvodka också”.

Allt sammantaget – värme och omvårdnad, matematisk uträkning med traktorn, och en häst som ville kämpa – gjorde att hon kom upp! I sista stund… för även slaktaren var utringd… men, det är inte så enkelt som man tror, för det finns ingen nödslakt nå mer. Slakterierna kan bra hämta hästar som “går” in till slakteriet, och den första tipsade om att skjuta och gräva ner henne, medan den andre tipsade om att älgjägare kan tömma blodet och ta ur de bästa delarna i kylan, som stekar och filéer… den tredje hade kommit, men kunde alltså återkallas.

Nej, nu måste jag gå titta till henne igen. Faran är inte över trots att hon äter och bajsar som vanligt, för jag såg att hon börjat svettas. Kanske att hon är lite inre stressad av att vara “inlåst” i värmen utan sina fårkompisar, eller så kan hon ha fått feber. Men tur nog är Kirunaveterinären i Pajala i morgon.

Oj, och nu gick säkringen, bara laptopen som går här i rummet… (paus) Fick väcka pappa mitt i natten, för det var en 3-fasare som hade gått. Nu lärde jag mig det också. Och Saga såg ut att må toppen, trots att hon går på “slankdiet” nu.

http://www.agria.se/hast/artikel/fang-hos-hast

Ja, där ser man. För mycket “omvårdnad” i kylan kan också vara farligt, d v s att ge lite för mycket kraftfoder som kompensation. Nu är jag så trött av ansvar, att jag ska stupa i säng en stund. John Blund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *