Ännu mera snö…

Och i natt var det bara Tomten och jag som var vaken… en finsk bil som kommit från gruvområdet. Ja, vägen var helt orörd i övrigt när jag körde hem i natt, och det kändes verkligen som ett tomtelandskap med endast harens och rävens små spår lite här och där – på “Riksväg” 99.

Matematik… omvänd matematik… och jag ångrar att jag inte studerade mer! För nu är det så att jag t o m måste Googla för att veta hur man räknar ut den tredje sidan på en triangel!

Hm, men få se om jag lyckas att Googla fram hur stort mantal Allmänningen har totalt? För annars säger inte Aareavaaras 1 5/32 så mycket http://sv.wikipedia.org/wiki/Aareavaara när jag ska räkna fram mitt 23/160. För i bråk är 37/32 nämligen 1,15625 %… d v s att Aareavaaras mantalsägare skulle få dela på 78 125 kr av dessa fem miljoner jag skrev om igår… medan jag med baklängesmatematiken får det till 117 286,50 kr… dock utan kontroll av mantalets heltal, eftersom jag inte hittade det på nätet!

Men som ni ser, så handlar det inte om så mycket pengar att dela på här, och därför känns det extra märkligt att man inte får se fördelningslistan för det totala mantalet. Nå, men det är väl bara att köpa läget, för en kontroll av det toala mantalet för Allmänningen borde jag väl ändå kunna få fram från Lantmäteriet? 0771-636363

För då kan jag med hjälp av årsredovisningen räkna ut att rätt blev rätt för mig själv i alla fall… Och det är tydligen så man ska tänka, bara på sig själv och sitt, enligt kommentarerna jag fått i mitt förra inlägg…

Visst ja, Lantmeteriet var stängt – det är helg!

(men ni som blev intresserade, kan se ett levande %-röst exempel i § 29 här http://www.pajala-allmanning.se/download/Protokoll_hoststamma_2008.pdf )

… JUST DET! Nu kom jag på diffen… medan jag satt på muggen och funderade med stängda ögon… Aareavaara måste ha 1,15625% av Pajalas andel, d v s att det måste finnas “ett led till”(?) eftersom det heter Pajala, Tärendö och Junosuando socknars Allmänning hm, hm, man lär sig så länge man deltar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *