Vad jag önskar i julklapp?

Hm, blev tvungen att fundera när Markku frågade… och det skulle vara något jag behöver och vill ha… hm, hm… “stor städhjälp” – det vill jag ha! Och det lät som att jag skulle få det, med några villkor dock, att han får slänga iväg saker… som jag inte kunde godta, men däremot kompromissen, att han får sätta i lådor sånt som han tycker är “onödigt” och tar plats.

Ja, en kartonglåda går väl bra… för grejer som är bra att ha. För det är nämligen stor skillnad på att bo här i Aareavaara där man har 36 km till järnaffär och liknande, när man ska sätta igång och uppfinna eller bygga något, o s v. Det är nämligen inte lika lätt att snbbt hoppa i bilen och köpa det man behöver, som om man bor i Pajala eller Pello. För mig tar det minst 1 timme, och kostar över 7 mil bilkörning!

Därför är det bra att ha grejer lagrade lite här och där… d v s bara att ta när man behöver. Sen kan även föräldrarnas krigsminnen ha påverkat mig lite, för det var helt andra tider när de var barn – vilket är inprogrammerat djupt. En familj här ute i skogarna t ex har måst vara självförsörjande, och under krigstiden även för andra. Då tål det inte att kasta gamla kläder eller skor, byttor och lådor, eller saker som kan användas till verktyg och reparationer.

Så är det nog. Det finns alltid en logisk förklaring, om man har kunskap att ta reda på det. Och sen… många bäckar små, blir till en stor å… och jag tycker synd om de barnfamiljer som hade en likadan räkningsmånad som jag, så här strax innan jul…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *