Det känns inte bra

Mycket känslor i luften idag… det “känns”… och det ger lite kreativitet. Men, hjärnans bilder har dock sett gruvan trots alla träd, och flugit från Cameroon till Rio de Janeiro… hm, men även Assange är nog rädd – och kanske för såna här? http://jinge.se/mediekritik/jsoc-och-usas-hemliga-krig-och-lejda-mordare.htm

… de struntar nämligen i uppsåtet… de tänker bara på effekten… alltså, om Wikileaks vill upplysa det demokratiska folket i hopp om en bättre värld, och åtgärden samtidigt skadar makten, den formella eller informella makten, så bedöms han “farlig” och ska stoppas till vilket pris som helst, typ.

Så borde även det svenska folket tänka när de ser en våldtäkt… precis som mannen på nyhterna gjorde. Han följde lagen, där det står att det är ett brott att inte avslöja våldtäkter och mord. Han var dessutom modig som vågade ingripa direkt, inte bara vittna enligt plikten.

Och, jag håller fullständigt med om hans kloka analys. Man kan inte lagstadga om en skyldighet att ingripa, för vissa har “det” i sig, medan andra inte har det. Den s k riddarinstinkten. Däremot är det ju bra om man tydliggör anmälnings- och vittnesskyldigheten som förligger för vissa brott!

Ja, och varför kan det inte vara ett oaktsamhetsbrott att strunta i att larma ambulans när man ser att någon kan vara dödligt skadad efter en älgkrock? D v s vållande till annans död… om han dör, men hade kunnat räddas om någon ringde efter vård. Svåra saker det där, och personligen tror jag att även det att inte stanna handlar om stress!

Folk har så tajta tidscheman, att det inte tål livräddande eller hjälpande åtgärder efter vägen – för då brakar det egna livet åt helvete?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *