Jädrans ABS

… tänkte jag när bromsen kändes stum och bilen bara fortsatte rakt fram… 40 km/h närmade jag mig renflocken, och tänkte, varför får jag inte ens ens sladd så att jag kan ta dem lite mjukare med sidan? Men, sen kom jag på… jag kan ju styra… även i blixthalkan! Tänka sig, 20 km/h, och bilen bara kanar… en ny bil med bra dubbdäck… så jag siktade in i den lilla kilen närmast vägrenen, och där – där fick framhjulet fäste i gruset – äntligen ett stopp! 3 cm från magen på en ren som såg ut som ett riktigt frågetecken när den tittade in i hytten. Hm, halt även för renarna!

Tror aldrig att jag har varit med om en sådan halkvariation, för det var inte líka halt någon annanstans på hela kvällen. Sen var jag extra glad över att vägen hem är så smutsig… för där var det inte alls halt! En smutsig bil kan man ta såna gånger… och faktiskt, jag fick en släng av rendarr efter händelsen. Har nämligen kört på ren förut, och vet att bilen kan bli ganska så demolerad, med en dyr reparation som följd. Och även om det aldrig var någon fara för personskada i och med den låga hastigheten, så hade det ändå varit en “förlust” – har nämligen hållt nollan över 20 år vad gäller skador på statens bil…

Nej, föresten, en gång råkade vi lägga bogserlinan i fel öggla där fram – och drog sönder AC-rören! Också ett sätt att släppa upp anden… puff, ett freonmoln, när en bil med en död människa skulle fås upp på vägen innan begravningsentreprenören kom.

Appropå olyckor, ni som inte har varit med om dem än, ska veta att det är obehagligt. Först sitter man där och kör med i en varm bil som dåsar så där lugnt när den går, och kanske att man lyssnar på radion också i det mysiga mörkret med vacker instrumentbelysning – och PANG! Ljudet man minns, innan det blir alldelens tyst.. vilket är den obehagligaste känslan… onaturligt tyst, och ganska så fort blir det kallt också i bilen om det är vinter…

Så kör lugnt! Även 60 km/h kan vara för fort när man upptäcker ett hinder 50 m längre bort i blixthakan. Och glöm inte att bilen fortfarande går att styra fast det hasar med ABS-bromsar 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *