Hjärnans förmåga ska inte underskattas

Jag vill ta blodtrycket, sade en smått orolig Markku när vi tog kväll. Men du hade ju så bra värden sist, så det är väl ingen idé att ta igen, sade jag, mest för att jag inte ides gå ner till mamma och hämta mätaren… Och efter en stund traskade han ner själv, fastän han tyckte att det kändes pinsamt. Hm, tänkte jag, han är verkligen orolig… och kanske inte så konstigt, deras arbetsplanerare ringde och kom med nya direktiv – på en söndag!

Bäst att han får ta på mig först, så att han hinner lugna ner sig lite, och otroligt bra värden fick jag, 107/56 och 49 i puls. Sen var det Markkus tur, och hm, hm, tänkte jag – för hans värden var högre än sist, 130/71 och 59. Stressad? Frågade jag, medan jag såg oron i hans blick…

Ska vi ta det en gång till? Frågade han, precis som om han ville tvinga fram lägre värden… Jaha, tänkte jag, vad gör vi då? Lägg dig lite skönare, och slappna av en liten stund, till att börja med. Andas lugna och djupa andetag, och tänk på ingenting… Sen, helt plötsligt såg jag en annan blick!

Jag ska tänka på en kärleksakt med dig, för det gör mig lugn… resonerade Markku i sin tur… och blundade… och mycket riktigt, med kognitivt tänkande fick han ner det till 112/61 och 53!

Det, det är något att tänka på… att intala sig själv lugn, även om livet stressar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *