Nästan 12 timmar

… jakt. Och jag förstår om Ni som inte är intresserade av skog och natur, börjar blir less på avsaknaden av variation? Lite annorlunada var det dock att vandra i de hårda och stela Tretornen, när mina mjuka och sköna Nokia var blöta än. Men det gick, med lite jägarsalami och risi-frutti – i en salig blandning! Mmm.

Sen vandrade jag ännu mer, upp och ner över diken, och blev blöt av svett… men, rutinerad som jag är, så sätter jag sport BH:n på underställströjan, för då kan man ta av den och torka den, medan tröjan torkar av hudvärmen om man tar på sig en jacka när man stannar.

Gjorde eld, och medan jag låg där blev jag torr igen, och sen blev jag nyfiken när en okänd jägare stod på rågången och spejade… “Huhhuu” viskropade jag, för att göra honom uppmärksam på mig. Men, ingen reaktion. Och jag vågade inte gå fram, så jag tog rygg på honom i stället… och sen vek vi av åt var sitt håll.

Traskade och traskade, men ingen älg tänkte jag, och spårade upp ljudet av en hackspett. Sen vandrade jag vidare, och både mat och vatten tog slut… Hm, och en massa diken, kors och tvärs… måste jag vända? Nej, jag ringde till pappa – “Vågar jag dricka av vattnet i dina diken?” och svaret blev ja, där var vattnet är rinnande.

Hm, hm… tänkte jag. Det här rinner, men nej, det här gula dricker jag ej… och sen började jag fundera på hela hans dikesstystem… och kom på var jag sett klart vatten! Lufsade på med torr strupe, såg en jägare i rött, och belöningen kom nedanför henne – det var kanongott!

Och plötsligt såg jag en älg, igen. Den här gången en ensam ko, som kan ha väntat på sin kalv, för den gick ca 100 när den såg mig, sen stannade igen så jag kom i fatt, och när den såg mig gick den ca 100 m igen, och stannade… och då ringde pappa – men lika snabbt som jag svarade, så försvann älgen västerut med ett brak! Brak, brak, hördes även från tjäderhönan som lyfte så att vingarna slog i träden… men fjädern, kan det vara från en Kungsörn?

– Mitt nybörjartips för att se älg? Följ följsamt stigar… för det är lättare att gå där. Ha vinden mot dig, för det svalkar bättre. Vattendragskanter är bra, i fall du blir törstig. Och trampa aldrig på en mörk myr där det inte finns älgspår, för då kan du sjunka. Prata heller inte i telefon. That´s it.

Ja, och den okände jägaren var känd – när jag fick höra att pappa skjutsat honom till bilen efter att han fällt en 6-taggare. Ett skott, som jag hörde på håll, och det låter alltid närmare än man tror…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *