3:e laxen

Jaha, och jag som nästan hade tänkt gå ut på Smedjan en sväng i kväll… fick hoppa in som apulainen åt pappan, när både mamma och syrran var bortresta. Men det var bra, för jag fungerar som så, att om jag inte har “ansvar”, så lär jag mig ingenting… vilket jag gjorde nu när jag tilldelades en uppgift.

Först torkar man laxen ren, och här valde vi att lägga den på skärbräda och tidningspapper. Sen håller man den på rygg, och öppnar buken vid halsen. Ett litet snitt så att man kommer åt att ta ur blodet med en sked. Sen öppnar man mer, tar ut levern och mjälten, och ännu mera blod. Tarmarna tas bort, och därefter plockar man upp rom, och hjärta. Efter det putsar man rent, och skär igenom på båda sidor om ryggraden, innan man lägger laxen på sida igen, för att påbörja filéandet. Hm, och där behövdes inte min hjälp… så jag har tyvärr inga lärande bilder att hämta från minnet! Såg dock att alla laxens delar sedan styckades i mindre bitar, t o m huvudet som jag fick hjälpa att hålla… som blir soppspad. Ja, och blodet mixas till blodpalt tillsammans med alla inälvorna… mmmm. Och sen kan jag tillägga att även Biltemas röda gummihandskar var bra att ha… och bra byttor a och o – typ Kockums 3 liter, varifrån det var enkelt att paketera. I morgon återstår bara att finfördela de guldgula bollarna från sina hinnor. Sen blir det smaskens! (men jag hörde i veckan att även laxens rom bör frysas 1 dygn innan den saltas och äts på knäckebröd)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *