Appropå ansvar och tillstånd

Så funderar jag på följande – är en grävmaskinsförare och polis jämställda? D v s att är han som gräver, personligen ansvarig för skopan han sätter i marken? på samma sätt som jag som person är ansvarig på jobbet om jag t ex sätter handfängsel.. hm, eller är det markägaren som får skylla sig själv när hon inte dragit taggtråd längs hela gränsen? Ungefär som en kvinna som blir våldtagen…

Den här monstermaskinen borde nämligen ha stannat vid störet med snitsel, men har fortsatt ända upp till vägen utan samråd eller lov…

En finsk firma http://keltaisetsivut.eniro.fi/tallkqvist/kokkola/hae.cs , och en okänd finsk förare – är det han som är ansvarig? Eller är det företaget han kör för? Eller arbetsledaren för Fineweld? Arbetsledaren Tomtlund från Northland? Konsulten Josefsson från Northland? Eller VDn för Northland Rescources AB? Eller Inc? Eller Vattenfall?! Det är nämligen dem man senast skyllt på…

Men alltså, Vattenfall äger inte marken, även om de har ledningrätt för el, och kan därför inte ge tillstånd till en annan parts grävarbeten eller pipeline. Jag kan ge tillstånd för grävarbeten om Vattenfall godtagit det, men inte heller jag kan ge tillstånd till att Northland får gräva ner en pipeline!

Och var är vi nu? Jo, jag har skickat fakturan, och sen är det en Clas som ska formulera ett skriftligt papper från Northland som jag ska ta ställning till och skriva på. En skrivelse där det ska framgå varifrån de har tillstånd för pipelinen, och vad de vill göra på mina marker, inklusive en karta. DÅ kan jag ta ställning till vad jag vill.

Hm, och skumt – råkade se ett helt bord full med pipe-linekartor när jag sökte den finska grävmaskinsföraren, men inget av dem har man skickat till mig för samråd… Hm, hm, bläddrade en stund, men sen sade den kaffekokande mannan “Hördu, jag tror att de är hemliga, så jag kan inte låta dig bläddra i dem”. Nehej, men det gjorde inget, för jag hann redan se det jag ville.

Vad önskar jag nu? Jo, att arbetare ska jämställas med tjänstemän, och ta personligt ansvar! Det är väl inte meningen att en skogsägare ska behöva dra staket för att vara säker på att en knegare på grund av dold agenda inte gräver bort en ås med historiska stenar för ett avancerat gränsriktningssystem från 1800-talet!

Man börjar ju undra VAD MER de har grävt bort av misstag… kanske en massa massgravar och samiska boplatser? Min gränsriktningssten var nämligen i 4 m klassen, och vägde ton, så det är ju enkelt att jämföra risken till något annat!!!

4 thoughts on “Appropå ansvar och tillstånd”

  1. Fasen också, inte visst jag att du var så smart! 😉 De är ju som att läsa facit, d v s att det är just dessa två faktorer som ger resultatet. Pengar, och lite motstånd.

  2. Jo visst är det de, uskor, syrror o andra yrken som är väldigt viktiga har också sämre lön, antagligen för att dom inte tillverkar pengar som tex gruvisar. Eller så kanske det är ett kall 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *