Shamanen Markku fångar elden

Ja, och jag blev riktigt förvånad över hur bra han trivdes bland renarna och i samebyn… och riktigt imponerad över att han lyckades fånga kalven i elden!

Kalvmärkning… där Markku i de tidiga morgontimmarna skämtsamt döpte nöjde Herr Sevä till “Poroporvari” 😉 innan han försvann ut efter renarna till Tapuli…

Här ser vi lite klickbara mingelbilder över skötarna som arbetar, och renarna som springer… samtidigt ordföranden som även hinner bedriva lite samverkan bl a med mig, Niclas och Lennart Pipeline… och jo, ni ser rätt – det är jag och Northland på samma bild!

Som sagt, sak och person, det är olika saker och ting… plingeling… så Tomas vita suopunki lånades för en duell… Niclas han övade på renarna, medan jag genomtänkt tog enbusken på första kastet! Kul, och nu ska jag börja öva här hemma också. Fick lära mig att man på sommaren ska kasta lågt p g a att kalvarna är så små, medan man på hösten kastar högre för att öglan ska gå över hornen på de större renarna. Vidare att renarna är som fåren, d v s att de ogärna dricker serverat vatten!

Hm, och allt hade varit perfekt om jag hade fått vara där med min Fiat och lyfta in blöta höbalar i pauserna… för det blir en lång dag för vajorna som utöver cirkulernadet ska producera mjölk i sina juvrar, tänkte fröken från stab- & trosskompaniet… som även skulle vilja ha en jojkande pausvakt i tjänst – ja, typ som lugnande hissmusik för de stressade renarna…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *