Kan inte låta bli…

… att kommentera en offentlig person… en ung politiker från Pajala som figurerar i dagens media. Alltså, här resonerar man kring olämpligheten kring hans uttalanden på sin microblogg, istället för att fråga sig VARFÖR han skriver som han gör?

Först ska man ju konstatera att han är vald av folket, både i Pajala och ute i länet, precis som Sverigedemokraterna blev valda till Riksdagen. Så, vi ska inte ifrågasätta den svenska demokratin i alla fall genom att frysa ut honom.

Däremot ska vi fundera… på miljön, på historia, på teoretiska möjligheter och helst av allt, att ställa den raka frågan till den berörde – vad känner du när du skriver som du gör?

Eftersom jag inte har någon domarfunktion i ärendet, så behöver jag inte ställa frågan, och eftersom jag inte har ett dömande sinne, så behöver jag heller inte ta ställning i sakfrågan utifrån mitt eget tyckande heller.

Men, däremot gillar jag att tänka ut tänkbara förklaringar för att kunna förstå det jag inte kan förstå, utan att behöva acceptera innehållet. Alltså, kommunister har förföljts och låsts in, folk lever än, och förföljandet finns än. Någon är skyldig, och vet man inte vem det är, så kanske man avreagerar sig med allmänna uttryck. Det var EN teori.

Nästa teori är Tornedalen. Han är född och uppvuxen i en bygd som upplevt krig på nära håll, och folk lever än. Trauman har blivit en del av familjernas historia, och beroende på vilken politisk falang man kommer ifrån, så har man skapat en fiende att avreagara sig på.

Finland har kommit vidare i och med att landet har bearbetat traumat kollektivt, dag ut och dag in, år efter år, och när man politiskt försöker kika åt olika syndabockar, så kommer självständigheten och enar dem igen.

Men vad har Tornedalen och Sverige gjort? Ingenting… och där måste jag hålla med unge Herr Fors i missnöjet över moderaterna – Karl Bildt menar ju på att Sverige tar slut i Västerbotten… för det var nämligen där Sverige senast var “drabbat” av krig enligt honom. Ja, Herr Bildt, hur tror du att Tornedalingarna som fick leva med andra världskriget inne i sina hus känner för ditt “osynliggörande”?

Som sagt, jag har mina olika teorier, inte för att döma, utan för att kunna förstå och gå vidare från den obehagliga läsningen… Är det ett brott så ska det anmälas till polisen, annars dömer nästa val honom och partiet… det är så demokratin ska fungera – och inte genom en kollektiv smutskastning av en person!

Men tycka får man. Även Simon.

Och jag undrar om jag ska använda samma teorier för att kunna förstå skolan i Pajala när de visat den här filmen för 14 åringar? http://www.expressen.se/noje/recensioner/film/1.2156362/hamnden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *