Knarket är som fisket

Ja, många är beroende av det, vissa ekonomiskt, och andra för sitt själsliga välbefinnande, sammanfattade jag för mig själv när jag körde hem från kusten, där det var mycket grönare än här – och i Morjärv hade t o m maskrosorna blommat under dagen!

Laxen har börjat stiga hörde jag i Päiväntiima, och deras passage räknas tydligen lite här och där längs älven. Hörde även att det en dag kan passera 1000 laxar, för att nästa dag vara 12… och sen är det slut … hm, tänkte jag, är det ett magiskt datum för laxen som naturligt sätter stopp för deras vandring redan tidigt på försommaren? … eller, kan det ha ett samband med det andra jag hörde…

“När man flyger helikopter i skärgården, så kan man se att fiskarna har alldelens för många laxfällor vid älvmynningen och man undrar om laxen lyckas vandra upp över huvudtaget… men det är ingen idé att göra något åt det, för Fiskeriverket verkar inte bry sig, eller så vågar de inte?”

Suck, jag är ingen expert på fiskelagstiftningen, och orkar inte bli det heller… för jag hörde även att de som börjar rota i frågan blir omplacerade… Oj, oj – låter nästan som HA och narkotika… och för mig vidare till frågan VARFÖR poliser ska hållas i B-laget och jaga “A-lagare” i kampen mot narkotikan?

Fiskeriverket och Svensk Polis vet säkert båda var problemen finns, men “varför spränger man inte fabriken”? En superfångst av lax vid kusten kan sänka priset till 15 kr/kg, medan varje stigen lax i snitt genererar minst 500 kr till samhällets näringsliv genom fisketurismen? Det är alltså skillnaden det handlar om, och politik förhållandet som får råda…

M a o, även knark är politik!

Men om jag ska hålla mig till en sammanfattning av själva kursen, så är polisens syfte att öka lagföringen för drograttfylleri, samtidigt som polisen vill förebygga brott genom att störa knarkarna fria. Och knarkarna börjar knarka för att de mår dåligt, typ självmedicinerar sig för psykiska besvär, som inte sällan har sin grund i sexuella övergrepp som barn… vilka jag snällt måste jaga i stället för att leka Sissi och förgöra pulver- och pillerfabriken… = den politiska taktiken.

En jobbig dag, som gav mig mitt nästa drag… och sen drog jag ett kort från leken, som jag kuperade tre gånger inför Indianen mot norr – och vilket morr! Puss på dig, det blev SEGER… men Google Googel på skärmen där, säg mig vad ett N nu är? … just det, kortet vill säga mig att ljuset kommer från norr – d v s att vi är på väg mot den underbara midnattsolen! Mmm. (och värre än så är inte häxmagin! 😉

PS. till älvfiskarna, sätt upp starka strålkastare i älvmynningen så att laxen ser fällorna och ser att simma förbi mot ljuset som naturligt också kommer från norr och vägleder dem in i deras ursprungssköte, för fortplantning. DS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *