Jo, det är nog barken som spökar

9,4% + 2,5% är nästan exakt 12%, som är det barkavdrag Stora Enso gjorde vid betalning efter skördarmätning av min gallring… även om matematiken som spöket hjälpe mig med inte hör ihop… vilket 6% + 6% kanske gör med tanke på att skördaren kom från en gallring…

Men alltså, jag kan inte hur jag än försöker tänka logiskt, förklara för mig själv varför skördarraporten skiljer +9,4% m3fub på timret, samtidigt som det bara skiljer +2,5% m3toub på samma timmer… vilket alltså lutar åt att matchen i Batongflickans skogsskola del 1 har svängt?!

Hm, eller beror det på att skördaren var inställd på SCAs aptering, och de har en annan omvandlingsprocent än Sveaskog? Eller förklarar det bara återigen varför det är bäst att mäta in timmer i m3toub? D v s minst felprocent!

Hm, hm… hur det än förhåller sig, och oavsett vem som har fel på procenten, så kommer jag hädanefter även att försöka förhandla priset pb – för bark är dyrt att köpa!

Nog om detta, 2,5% ligger inom felmarginalen hittills, och när jag får pengarna i handen ska jag bjuda min Markku på champagne och en liten tripp! http://www.nolia.se/skogs/

Visste ni förresten att det är bra att blanda bark och sand i lerjord om man vill få ett bra potatisland? Läste det i senaste Grannliv http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=np0tjr35&gInitPage=1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *