Nu är det bara att vänta

Ledigdagen har gått åt till Allmänningsstämma som drog ut på tiden p g a votering. Men det var glädjande att se att männen till slut med överlägsen enmans- och röstetalsmajoritet valde en kvinna före en man till styrelsen. Allt kändes bra, och jag tror att även utdelningssystemet som premierar premier istället för mantalsutdelning, är bra för Sverige. D v s att aktiva små skogsägare kan få ut mer, medan passiva storskogsägare får mindre. Mest får ju förståss den aktive storskogsägaren!

Och efter mötet skrev jag kontrakt. Sen drack jag ett riktigt gott pulverkaffe till affärens efterspel, medan jag funderade… jo, grövre virke ska man nog sälja mot prislista, och välja m3to i stället för m3fub. För procentsatsen för omvandlingen är inte konstant – ju mindre avsmalning, desto högre m3to… hm, d v s att 82% gott och väl kan bli 92%?

Men som sagt, det är ingen idé att fundera mer när namnet väl är där… utan det är bara att vänta och se… och sen lära sig av sina misstag, eller lyckade beslut. Mitt motto är – kör hårt till 50 %, fundera djupt och ordentligt till 98%, och sen klipper jag till 2% – och funderar, är jag riktigt 100?

Inköparen för Sveaskog sade i alla fall att min timmerhög var “professionellt apterad”… och med det menade han förståss Patriks mångåriga yrkeserfarenhet av daglig aptering, jämfört med oss bönder som fäller själv… d v s att vi som står på marken och ska hantera stocken, gör för korta längder, och det innebär automatiska avdrag i en prislista.

Mycket att tänka på, nu när jag planerar att börja gallra själv till hösten… som en lönande “bantningskur”! (Jo, fick höra även idag att jag blivit tjock 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *