Kom igen! – Jag hade fel

Men vi måste hjälpas åt, gubbar… det ser inte bra ut! Även om jag nu kollade lite fel i statistiken, och felaktigt påstod att dödsorsaken bland män i Pajala är alkholrelaterad 10 gånger så ofta som i övriga riket… medan den verkliga siffran är nästan dubbelt – så är det alltså något som inte är bra! Men vad???

Det som stämmer är att männen i Pajala dör 10 gånger mer i alkoholrelaterade skador än kvinnorna i Pajala, och männen är överrepresenterade vad gäller gäller dödlighet i skador och förgiftningar, samt även självmord där kvinnorna står på 0.

Alkoholen ser ut att vara en stor bov i dramat, och en obekräftad siffra säger att 2/3 av ambulanstransporterna också är alkholrelaterade… så det går nog inte att blunda och söka svaren på annat håll… medan upptäckten av min felräkning i alla fall kan stryka jakten på hembränningsapparater som inte finns?

Nej, det handlar nog mer om det Tornedalska arvet i ödsliga byar… och så sjungs kanske den blyga “Jag dansar aldrig nykter” sången för ofta? Nå, nu känner jag mig tråkig som en morsa… och ska avsluta med några faderliga ord… som alla får tolka hur de vill till Valborg!

“Det är aldrig för sent”

Samtidigt som jag själv funderar… varför ger de inte upp?

7 thoughts on “Kom igen! – Jag hade fel”

 1. Det krossade självförtroendet är ju tråkigt, men jag tror att även det kommer från barnsbenen. Sen kan det ha stärkts en stund genom en annan människa, typ en stark och dominant kvinna, som inte tålde att mannen blev för självsäker helt plöstsligt? Så fungerar även män, men det är nog inte många kvinnor som börjar supa för det?
  Nå, vi kan ju enas om att man inte ska krossa varandra, eller hur? Och råkar man göra det i stridens hetta, så kan man ju förklara hur man själv kände när man gjorde något så dumt och elakt…

 2. Vet inte hur det är att vara full. Jag dricker inte.
  Men vet att många alkoholister blivit det pga krossat självförtroende.
  Som en kvinna är upphov till.

 3. En ytterligare reflektion… en man som lägger så stor makt på kvinnan… borde kanske göra upp med sin mamma?
  Vem har inte hört talas om ungkarlarna som binds hemma… d v s med en osynlig “skuld”… t ex om han säger att han ska gå på dans på Valborg, nykter och köra själv, då säger den ensamma mamman “jo, åk du bara, jag klarar mig själv, jag får fira Valborg ensam som tidigare år”… och vad gör ungkarlen? Stannar hemma för att göra mamma glad, och när hon gått och lagt sig, så tar han sig en grogg eller två i smyg för att trösta sig själv för sitt dåliga beslut?
  En man ska ha stake, och det gäller även mot mammor! (oj, oj, oj… nu trampade jag på en så öm tå kan jag tänka mig, att det börjar hagla… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *