Oroväckande fråga

Ja, vem är det som trycker upp broschyrerna där man erövrar land genom chackspel, och trycker in nålar i en docka… för att inte tala om början till Fru Justitias fall?

Usch, här kan vi tydligt och bildligt se vad som händer om ordförandeklubban och andra böcker väger tyngre än Svea Rikes Lag! Mer och bättre tillsyn… men inte till vilket pris som helst… nej, för stommen måste vara rak.

Det fick jag lära mig idag, att det enda en virkesmätare gör vid stockmätning, är att kontrollera kvalitén… för tjockleken och längden mäts optiskt per automatik, så det han har att göra är att trycka på 1, 2 , 3 eller 4… eller vrak… och då faller stocken ut genom en lucka, där griplastaren hämtar dem till massahögen!

Hm, så om jag är mån om mina fina stockar, så följer jag med dem på mätning… och tar med mig vraket hem på släpet! Sen stannar jag till i grannbyn och betalar sågen för att få lite virke till ett nytt golv i ladan… i stället för att få massapris -30% … – vilket skevt slöseri!

Så, vad tror Herr Hitchkock – kommer Batongflickan att bli nöjd för 435 kr/timme? 😉 http://www.vmfnord.se/Redaktionellt/Standardsidor/L%C3%A4nkade%20filer/Prislista%20f%C3%B6r%20virkesm%C3%A4tningsuppdrag%202011-01-01.pdf

(frågan är egentligen “på det tråkiga sättet”: kan en skördarförare bedöma kvalitén när han apterar?)

3 thoughts on “Oroväckande fråga”

 1. Det är datasystemet som är inställt på det. Lite underligt, startkvalitén på rotstockarna brukar vara förinställd på klass 3 och mellanstockarna på klass 2. Men det påverkar nog inte apteringen dessto mera.

  GLAD PÅSK!

 2. Låter bra. Ska räkna lite sannolikhetsprocent under påsken, för att kunna bedöma klumpsummebuden, innan jag mest troligt levererar virket för Er besiktning mot en prislista. Bra att du “vidimerar” det jag har hört- att sågen sågar även vrak – för det om något skapar förtroende!
  Enligt skördarrapporten är alla stockar 4:or… men jag hoppas att det beror på datasystemet och inte apteringen…
  GLAD PÅSK!

 3. Då glömde mister X eller S att säga att även barktypen måste bedömas så att barkavdraget och volymen blir rätt. Under vintertid är virket ofta isigt vilket gör att man manuellt måste göra isavdrag. Talltimmer med stamskador, lyror och rotveck ger dessutom en cm i diaavdrag som påverkar såväl värde och volym mm. Sågen sågar allt som inte orsakar problem t ex krök, röta mm.

  En skördarförare kan se till att inte göra onödiga 4:or och vrak.

  435 kr/timme! Tycker jag är värd mycket mer än så 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *