Vad säger Virkesmätaren?

Om du får 84 ton timmerträd á 700 liter apterade i övervägande 5,20 m längder – hur många stockar vrak blir det i %? Är mer och mer sugen på inmätning, men eftersom jag är en människa med ganska stort kontrollbehov, så känns det lite vanskligt att lägga sin skörd i köparens händer innan priset är bestämt.

Men, det är klart… jämför man med bilköp, så brukar ju säljaren låna ut bilen för provkörning innan köparen bestämt sig. Hm, hur skulle man kunna göra då? Skicka iväg det till en såg för inmätning, och blir man inte överens om priset, så hyr man en upplagsplats av dem för att sälja det vidare? Låter inte så så värst eknomiskt…

Nej, jag måste fundera vidare… i min “skogsskola från verkligheten”. Ja, har man inte utbildat sig i en skola, så får man se till att lära sig själv. Sen får man strunta i vad andra tänker, för det finns de som kan uppleva det väldigt irriterande… för att inte tala om en massa skvaller som uppstår av okunskap.

Har faktiskt funderat på det här med människor som skapar en egen “dom” av en konfliktsituation, med tvärsäker åsikt utan att ha hört den andra partens syn på saken – och undrar hur vårt Sverige och demokratin skulle se ut om alla domare gjorde så?

Just det, och en virkesmätare är väl också att anse som en domare i en köp- och säljmatch? Medan affären INTE är en demokratisk process. Däremot kan jag inte med säkerhet påstå att det är en kartell, även om de två bud jag har fått bara skiljer 8 kr på hela högen… eftersom virket kanske ska till samma såg? Ja, den är ju dum som bjuder över sig själv så att säga.

8 thoughts on “Vad säger Virkesmätaren?”

  1. Ursäkta mig Virkesmätaren, men jag tålde inte att du kommer in här på min blogg och försöka dominera… Såna män brukar vara omtyckta och pålitliga i samhället, medan kvinnor på nära hålla kan uppleva en annan “barnsida” hos dem – så det var ingen riktigt “häxramsa”, utan mer av en chansning utifrån statistik…

  2. No niin, minun pittää sitten vissiin todistaa asiaa ja lähettää puut mittaukseen… siis verrata mekanisen konenmitan optiseen, ja kuskin laatusilmää mittaajan…

  3. Ditt sätt att svara skapar förtroende, så du är på helt rätt väg när du är “tråkig” 😉
    Men hm… samtidigt började varningens lampa att blinka… “Jag tror att sannolikheten är stor att det är jag som mäter in virket”… don, don, don, don – hajen kommer – d v s att det låter nästan som en skräckfilm!

  4. Nu tror jag inte det är någon större skillnad vem av oss som mäter in ditt virke. Jag vill inte svara på din fråga på en blog eftersom min opartiskhet kan ifrågasättas. Jag tror sannolikheten är stor att det är jag som mäter in virket.

    Jo, det var ett tråkigt svar.. 🙂

  5. Det är ju omöjligt att svara på vrakprocenten osett. Relativt grova fröträd..det kan vara så att det är noll procent. Det borde vara nära noll, men kan ju finnas nån sprötkvist som skördarpiloten inte har sett. Mät virket så slipper du fundera 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *