Att tiga är silver

Att tala är guld… min mun – ja, varför skulle solen annars skina på den? 😉

Igår kikade vi på hygget, och jag var 80 % nöjd. Hade så här i efterhand ännu velat spara 2 gamla yviga träd, som jag hade kunnat njuta av när jag som pensionär plockar lingon där… Hm, t ex den i kraftledningsöppningen som var 160 år, snyft…

… och här ser vi Markku räkna grannens tall, den som gav 5 stockar i ett tidigare inlägg. Den var bara 100 år, men gav alltså mest, och t o m jag kunde se att söderläget hade påverkat den positivt – d v s att den vuxit snabbare! Så visst, även plantorna behöver sol, men mångfald får väl kosta produktion?

Ja, det är många år av lagrad solenergi i fina träd… och jag hoppas att än fler än jag börjar tänka på den “sociokulturella skogsmiljön” och lämnar många fina miljöträd som evighetsträd åt dagens människor att beskåda vid frilutsliv – för det skapar kontakter med det förflutna… oj, oj… snabbt ut snitsla innan skogarna skövlas!

Det som nu ändå är skövlat, hoppas jag blir fina breda golvbrädor, fina furukistor eller varför inte gungstolar? Hur som helst, ni som är intresserad av virket får höra av Er! Och ni som säljer på skördarrapport till Finland, kom ihåg nästa gång att fråga efter “tukkilista”. Det finns detaljer även där, och man kan tydligen få ut en hel pärm om man vill det…

Hm, och idag fick jag höra att skotarens ton stämde exakt överens med skördarens kubik, och det enda maskinerna inte verkar klara av, är ögats kvalité – vilket kanske kan förklara varför bolagen väljer det säkra före det osäkra, och programmerar datorn med apteringskrav som gör så korta stockar att toppmassan blir kvar i skogen?

Jo, så är det säkert… att skogsägarna får betalt för klass 4 i sitt sortimentspris, medan bolagen tar ut korta klass 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *