Bulla och torrkött

Hm, bohemen har inte idats vara och handla på flera dagar, så det det enda som fanns i mitt kylskåp var några körsbärstomater och en lampa… nästan, och det blir man ju inte mätt på…. hm, hm, så det är ju tur att jag har torrkött ute på tork! En skivad bulla var också det enda som fanns i mjölväg i frysen, så jag provade verkligen något nytt – kaffe med rostad vetelängd och Rantajärvisaltad lammfilé, mmm.

Deras recept var riktigt bra, och jag måste nästan säga att fårkött är det godaste köttet att torka. I alla fall när jag jämför mot ren, älg och nöt. Den är “mörk” som renkött, men smakar inte vilt, d v s en perfekt kombination!

Det börjar jag nästan tycka om skogsbranschen också…. för det är så himla mycket enklare att sälja en hel post till dem, än att räkna på allt själv… ja, det är ungefär som att köpa ett nyckelfärdigt hus eller bygga själv? Men, samtidigt lär man ju sig så himla mycket om man tänker “kan själv”, fast man är helt grön…

En sak är i alla fall säker, och det är att den svenska skördarrapporten var mer detaljerad än den finska, vilket med språket också gjorde det enklare att analysera hela systemet. Med bildens hjälp förstår jag även varför kalibreringen kastade vid stockens 300 cm – den är ju konkav – titta själv, så ser ni en onormal avsmalning i mittenbilden i förra inlägget?

Slutkontentan blir, det spelar ingen roll om det är m3fub eller m3tofub, bara säljare och köpare pratar samma begrepp. Vidare borde man kunna få betalt för barken, som utgör ca 6 % av fröträden, för en barkad terrängbana är kanon – och en sån har vi här i Aarea!

Oj, öppnade räkningar, och blev förvånad – Stora Enso kommer med erbjudanden till Mona Kumpula som “stjärnkund”! 😉 Skämt å sido…. man måste hålla i sär bolag och avdelningar, och enskilda köpare. Det var avdelningen som fick ta konjunktursmällen? Kolari och Helsinki verkade nöjda, medan Tornio försökte gå till advokat, t o m med vrak. Så var det då… Men NU har de i stället tagit till sig kvinnorna – Play!

http://www.storaensometsa.fi/Metsanomistajat/Puukauppa

2 thoughts on “Bulla och torrkött”

  1. Jag har inte sålt till något bolag, så skördarrapporten är typ en leveranssedel inför entreprenörens faktura. Han är seriös och kalibrerade aggregatet innan vi började (och även jag har sprungit där med måttband ,-)
    Funderar, om jag litar på datorer i övrigt – så varför skulle jag inte lita på skördarens hightec-dator? Det göra även skogsbolagen? Men, det är ju bra att sågarna ifrågasätter det, och helt naturligt att de vill mäta in virket. Så att bl a du har ett jobb som du verkar trivas med!

  2. Sex procent bark på frötallar låter väldigt lite. Men nu har du ju en skördarnota, vilket i sig är ovanligt eftersom de flesta bolag inte vill lämna den till markägare. Den notan kan du jämföra med mätbeskedet från SDC. En kvalificerad gissning är att volymen är större på skördarnotan än mätbeskedet (facit).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *