Staplar och diagram

Pajala sticker ut i positiv bemärkelse, och så här i början på året är alla intresserade av statistik från tidigare år – så även ni? http://statistik.bra.se/solwebb/action/index

Om det är kulturen, det Laestadianska arvet, eller kommunens lokala BRÅ som ligger bakom resultatet, det är egentligen oväsentligt – huvudsaken är att Pajala är bäst! 😉

Genom mitt jobb vet jag att polisledningen i Östra Norrbotten vill få ett alkoholförtäringsförbud även i Pajala, vilket skulle innebära att man får böter om man dricker alkohol t ex på Soltorget. Allt i syfte att få ner den alkohlrelaterade brottsligheten än mer, d v s våldsbrott som till största del sker mellan berusade personer.

Men ett sådant allmänt alkoholförtäringsförbud är något som politikerna i Pajala kommun själva har att ta ställning till i Fullmäktige, d v s att likt Riksdagen skapa en lag för Pajala. Nu när ni vet det, d v s vad som eventuellt kan vara på gång, så har ni en möjlighet att uppvakta Era politiker i olika partier och försöka påverka dem åt än det ena eller andra hållet. Det är så demokratin fungerar.

Det som dock är viktigt att komma ihåg i denna fråga är, att det bara är vuxna som är 20 år eller äldre som får dricka sprit eller starköl ute i samhället idag, och det gäller alltså utomhus, inte krogarna. De som är under 20 år får enligt Sveriges Alkohollag inte inneha sprit eller starköl, eftersom åldersgränsen för Systembolaget är just 20 år… Så, om en person som är t ex 18 år har starkare produkter än folköl, t ex utanför en krog där han kunde dricka sprit… så finns det ett brott bakom – nämligen langning!

Krångligt? Nej, inte alls… inte om man följer det Laestadianska arvet och gömmer flaskan t o m under bordet hemma… hm.

Tappade tråden… men buskapet är i alla fall: bråka mindre så att Pajala blir ännu bättre.

Och läs mer på BRÅs hemsida www.bra.se

… och själv lyssnar jag och hör… hur Jaska ylar till kyrkklockorna… ding dong wof wof wöuuuuuu.

3 thoughts on “Staplar och diagram”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *