Slutet gott

… allting gott… heter det ju, och därför är det viktigt att göra slutet för 2010 gott, med en ritual… offrad mot norr förståss!

Utebastun ryker från skorstenen… morgondagens lugna mysmiddag är planerad till ett smidigt getvin med fatkaraktär… och kvällens lite mer aktiva firande inför det nya året har en dubbelhet i sitt sköte… typ som i Juoksengi och Hapranda, men här kommer förslag på en annan variant.

Middag för 2 på timmerhottellet i Kolari, kvalitéts ala cart utan bordsbeställning öppet till kl 22.00. Sen fortsätter färden till hotell Saga Ylläsjärvi, lagom till de finska fyrverkerierna. Man behöver inte gå in… man kan ha täckbyxor och toppeluva, för att sen köra Maisematie mot Äkäslompolo. Där stannar man och parkerar bilen vid den nyaste backen mot väst, klättrar upp så pass högt att man kan se fyrverkerierna i Pajala och Aarea. Därefter kan man ta av täckisarna och kika in fast på Humina, för att fundera och känna empati med dem som såg eldhärjningarna på liknande sätt, fast från andra sidan, under andra värlsdkriget.

Varje hus har en själ… i vissa finns den i kylrummet, medan i andra vid murstocken… tänkte jag i morse när jag kände känslan från den nedbrunna tvåfamiljstimringen. Det måste ha varit hemskt att se sånt som man själv bygt upp under flera år av hårt slit med handsåg och yxa, försvinna över en natt. Typ kristallnatten… men vad hette det när de fina Tornedalsgårdarna försvann från Finland? Det kanske inte har något speciellt namn, annat än krig, men var i alla fall ett högt själsligt pris landet fick betala för sin självständighet.

(Med tanke på att det är mulet, så kan man åka hem till Sverige från Saga ännu 2010 – och bli inte förskräckt, det är även många ryssar i farten!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *