Patafisket upphörde 1957

Som kuriosa… undertecknat av en annan Herr Kulju när han “höll husförhör” om min farfars fiske… som bestod av 4 laxnät i nylon, 10 laxnät i linne, 2 småfiskenät i nylon och 1 småfiskenäte i bomull, 2 mjärdar, drag finns, 2 långrev med 20 krokar och 1 utter… 2 båtar, 1 fiskestuga… och allt detta gav honom 7 kg laxöring, 3 kg röding, 50 kg harr, 5 kg sik och 10 kg gädda.

75 kg fisk under ett år, som har fiskats med fiskerätt som innehas på grund av mantalssatt hemman, och har bedrivits för husbehov. Inte nog med det… dessa 75 kg fisk är fiskade inom olika vattenområden… 50 kg är fiskat i “Byns fiskevatten”, medan 25 kg är fiskat i eget, Aareajoki.

65 kg färsk. 10 kg saltad… och farfars namnteckning har nästan samma K som min. Mmm, och nu blev jag sugen på salt fisk!

Hm, och jag undrar än en gång – Vad var Haparanda Export AB för ett bolag egentligen? Hm, hm… tänk om de hade fiskerätt i Storsien… http://www.bd.lst.se/publishedObjects/10008244/Kalix_storsien.pdf … nå, hur som helst så borde ett sånt här bidrag också sökas till Aaraevaara!

One thought on “Patafisket upphörde 1957”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *