Glykol

Vilket sammanträffande.

Under Annandag Jul pratade jag, Markku och pappa om gamla tider då det inte fanns glykol. Man fick man tappa ut vattnet från traktorn varje kväll för att det inte skulle frysa till is i motorn! Nytt vatten varje morgon… och senare hällde man lite sprit dit, och vissa provade väl även fotogen… om det nu var Kaalaman Kalle som experimenterade eller vem?

Men häftigast var ändå mannen som lade en päls över lastbilsmotorn för att hålla kvar värmen över nattatimmarna… men på morgonen glömde han att ta bort den, och blev sur över “fläkten hoppade in i pälsen”… så kan det gå, och idag stoppar vi bara in ett stick för motorvärmaren, och tar för givet att vi har minst 50% blandning?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Etandiol

Och idag fick Veljekset Rautio erfara att de inte hade det… på två fordon! Mätare är inhandlad… och det slog mig att att även jag borde kolla graden på mina.

Annars var “Tapaninpäivä” en dag då man åkte runt i byarna, och i Aarea körde gubbarna hästrace med sina arbetshästar som fått vila över julen. Typ varmköra dem lite inför det hårda timmerarbetet… med lite starkt under västen, s k “suittiryyppy”.

Det måste ha varit roliga tider det, om än hårt. Och friskast var den finska hästen, den drabbades sällan av korsbensförlamning.

http://busenkelt.wordpress.com/2010/06/06/korsforlamning-mandagssjukan-i-ett-notskal/

Så det får inte vara för mycket glykol heller.

Kan det ha varit det som låg bakom konkursen? http://www.archive.org/details/RttsgngshandlingarKonkursHaparandaExportAb Som gjorde att Kungens pojkar fick komma och ta över laga skiftet av byn.

Ja, ja… det var nog bara ett vanligt skogsbolag med sågverk… som förvandlade Antti Kurtti till Anders Kurt… & Co.

http://www.google.se/search?hl=sv&q=anders+kurt+co&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

… men nu är häxan så trött att inte ens 1911 återfinns i texten på Wikipedia, däremot Stora Enso.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *