Sovjet och Amerika

Kom i mitt minne… medan jag lyssnande tittade på Jesus som mest såg ut som en segrande Viking? Ja, jag har varit på Gudstjänst, och ovanför altaret fanns som brukligt en Jesustavla. Den här gick i ljusa pasteller, han hade kraftiga händer och arga ögon, till sitt guldblonda rufsiga hår och skägg alá tuffa pojkar? En helt tvättäkta Viking med mantel som stod i öppningsljuset och befriade folket från grottan?

Hm… och medan jag funderade till prästens ord… så kände jag en tung hand på min vänstra axel… hjälp, tänkte jag… men när jag sneglade dit så såg jag att det var damen i raden bakom som råkade lägga sin psalmbok modell större på mig…

Hm, hm… och sen kom de bättre sångerna… Jari och Maja framförde en i 4/4 takt som väckte min trans… så jag fick tonöra att höra psalm 299 (tror jag det var) som maffiga Rysslands nationalsång… och 517 förde mig sedan in i en mäktig film från USA… (?)

Alltså, psalmerna är inte gamla… den första var från 1977 och den andra från 1985 (tror jag det var)… och varför pratade prästen så mycket om Jesus och så lite om Gud? Jag vet inte varför jag började tänka som så, att kyrkan kanske tycker att det är få förunnat att tro direkt på Gud, medan den storra massan ska tro på Jesus… typ en samhällshierarki?

Jesus i alla ära, men har var kött och blod, precis som en Viking.

3 thoughts on “Sovjet och Amerika”

  1. Vikingar är ju ett begrepp som historiker gett, med hänvisning till källor, åt människor med en viss syssla under en viss tidsrymd. Så det kan som inte bli “fel”.
    Jesus däremot som en historisk person är ju mycket tveksam. I alla fall för “riktiga” icke-religiösa historiker.

  2. Hm… själv skulle jag nog tycka att det är ganska lika bevisning som finns, för inte heller Vikingarnas riktiga liv är väl riktigt bevisat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *