Ingen valhemlighet och ingen tystnadsplikt

… i Pajala? Hörde på radion att röstmottagarna har tystnadsplikt i våra hemliga val… men när jag för min bloggs räkning frågade efter Kommunisternas blanka valsedel, så hörde hela allmänheten i Kommunhusets foajé när den ditkallade tjänstemannen (tror att hon var det) ringde till Länsstyrelsen… “Jag har en flicka här som ska rösta (nedlåtande?) och hon frågar efter Kommunisternas (föraktfullt?) blanka valsedel”… Jaha, och allmänt känd som jag är så tror ju hela Pajala att jag ska rösta så?

Men vad jag röstar på är en hemlighet… tror jag i alla fall, men börjar undra… för mitt röstkortsnummer fördes in i en lista, och dit skrevs ett nummer för min röst. Så letar man fram det numret, och öppnar kuvertet, så vet man vad jag har röstat… och det är väl så det fungerar om jag på valdagen den 19 september skulle ångra mig?

Alltså, ni som ännu inte har hittat någon ni vill rösta på, kan göra som jag blev tvungen att göra i Pajala – ta en helt blank vit valsedel och skriva på den…

Men om jag stoppade det i valkuvertet eller inte? Det vet bara valanalytikerna när Kaunisvaarakrestens röster är räknade… för tänk om jag stoppade dit Kristdemokraterna och Stig Töyrä i stället? 😉

Nå, men det är skrämmande att se hur “subjektiva” våra val egentligen är…

… Socialdemorkaterna var lagda längst fram hela vägen, och Vänsterpartiet längst bak… bakom Kommunisterna och Sverigedemokraterna… så då vet ni – om ni känner att ni ligger “i mitten” – då ska ni rösta på antingen Centern, Folkpartiet, Moderaterna eller Kristdemokraterna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *