Raka rör

Det gillar jag. Nu fick jag veta att min egen förstakusin kommer att begära att jag blir utesluten från jaktklubben. Anledningen ska vara att jag förra året frågade om han fällt älgen efter solens nedgång. Ett sätt att upplysa, är att fråga. Det är alltså inte tillåtet. Och i den här byn verkar det inte vara tillåtet att ifrågasätta saker. Bättre att upplysa andra om att man t ex känt alkhollukt från någon som kört bil och ska jaga, för de är ju en ren livsfara för andra, inte bara i trafiken.

Nå, jag kan ju inte lägga ribban för ett helt kollektiv, utan det får väl växa fram med åren. Skönt med det raka beskedet i alla fall, för då vet jag att pappa och Vilho inte utnyttjas med sina namn mot mig. För det är faktiskt det värsta jag vet, att man utnyttjar oskyldiga personers namn. Sånt förekommer förresten mycket i politiken, så passa Dig för att bli justerare i en känslig fråga om du inte är insatt!

Nej, nu ska jag ut och gräva. Måste undersöka hur en s k täckdiknig fungerar… http://sv.wikipedia.org/wiki/T%C3%A4ckdikning

26 thoughts on “Raka rör”

 1. Alltså.. Jag förstår inte. Vad menar du Mona med att du ansvarar för pärmarna? Vilka pärmar? Dina privata pärmar? eller vad?
  Sen kan jag hålla med om att det kan vara vissa bitska komentarer här och emellanåt väldigt låg nivå, men som sagt så är det ju dock upp till var och en att stå upp för det man säger och vill.
  Men som det gamla ordspråket säger.. Det krävs två för att dansa tango

 2. “Tänk efter lite” gav mig ännu ett väldigt bra exempel på att de människor som läser denna blogg verkar dra sina egna slutsatser om saker och att egna tolkningar sätts emellan raderna… tack för beviset! Nej Mona har inte gjort någon ubåt, jag sitter i en annan del av vårat vackra land och får genom bloggen följa något som i mina ögon känns väldigt olustigt och okonstruktivt.

 3. Mona är modig och vågar skriva med namn. Vidare låter jag oliktänkande ha kvar sina kränkande inlägg, som ett exempel för andra. D v s att man nog måste lära sig att ta skit, hur korkade man än tycker att de är.

 4. Bra debatt medan jag själv haft en givande grävardag, ätit gott och haft givande diskussioner i bastun med barndomsvännen. Ett skönt avbrott från bloggen m a o.
  Vissa saker går inte att förklara eller reda ut, eftersom de inblandade inte äger frågan. I byns fall t ex, så är det inget byn själv kan bestämma över, det är gamla beslut och Lantmäteriets regler som styr. Det verkar inte gå in hos vissa, hur mycket jag än försöker förklara, så därför ger man ju upp. Pärmarna är under mitt ansvar, och då är jag skyldig att bevaka dem. Inte kan ju jag heller gå och ta t ex Vänsterpartiets pärmar, men deras beslut och sånt.
  I den här byn, likt grannbyarna, så är det mycket politiken som har förstört sämjan under åren. Främst mellan sossar och vänsterpartister. Hur blir det då om man är blå?

 5. Kan vara så “zz” , jag har faktiskt ingen aning?! Men oavsett vad som har skett så anser jag att människor verkar ha ett väldigt omoget sätt att hantera saken. Att via en blogg kränka och kasta ur sig skit på bloggförfattaren är inte för mig ett varken moget eller ett konstruktivt sätt. Här sitter jag och läser en blogg och får läsa råa kommentarer som för mig blir helt osammanhängande med allt eftersom jag inte fattar något. Men det jag förstår är ju att hon trampar på ömma tår och att folk känner sig träffade av det hon skriver! Och eftersom det blir så upprörda känslor så kan det nog inte vara helt rent mjöl i påsen på dem heller. För om det bara var svammel så hade väl ingen brytt sig? Hade då inte jag i alla fall… Men, men… Alla är vi olika och tur är väl det!

 6. Kanske är så att folk har stått ut med skit och svammel men till sist rinner alla bägare över , gränser hit och dit söndring av föreningar och säkert annat med som jag inte vet om. Till sist sätter man ner foten och tycker nu får det räcka vilket jag tror är fallet här

 7. Jag har ingen aning om vilket jaktlag Mona tillhör, jag vet inte vilka personer hon skriver om. Det beror ju på syftet bakom varför man läser denna blogg. Jag läser den för att jag tycker det är trevlig läsning och djupa tankar att fundera över. Jag läser den inte för att hitta något att “hacka på”. Därför tycker jag även kommentarerna håller en väldigt låg och okonstruktiv nivå. Jag kan inte se några förtal eller kränkningar i den text hon skriver, men som jag sa innan… Det handlar om att jag inte känner mig träffad heller. Sen är det väl detsamma med de olämpliga kommentarerna som verkligen är kränkande, som det du “voivoi” menar med att Mona redigerar i efterhand. Varför ska hon radera dem? Skadan är ju redan skedd! Men Mona kanske man inte kan såra? Trots att man skriver allt direkt riktat mot henne i en mycket rå ton på hennes egen privata (offentliga) blogg. Mona kan såra och kränka i sin egen dagbok, trots att hon inte ens nämner några namn? Konstig logik för mig…

 8. Privat dagbok eller inte men offentligt publicerat. Det är inte så svårt även för utomstående att räkna ut vilka och vem det handlar om. Man ska ju vara införstådd med att det man publicerar ute på internet inte får kränka eller förtala andra. Det spelar ingen roll om man i efterhand redigerar eller tar bort olämpliga bitar för skadan är redan gjord i första publiceringen. Visserligen kan jag hålla med om att det dyker upp olämpliga kommentarer men som domänägare och webbansvarig så kan ju Mona själv radera det som hon anser olämpligt. Till sist vill jag tillägga att det inte är så svårt att räkna ut vilket jaktlag Mona tillhör. Och frågan är vad jaktlaget tycker om hennes “innersta tankar”.

 9. Jag håller med Brydd och Lufsen… Väldigt låg nivå på diskussioner med personliga påhopp. En blogg är ju en slags dagbok där en människa skriver ner sina personliga tankar och sysslor, så Mona får väl skriva precis vad hon vill i sin egen webdagbok. Varför tar människor så allvarligt på detta? Man ska ju inte behöva censurera sin egen dagbok. Sen att vissa känner igen sig och andra inte, det är ju en sak. Men inte många namn har nämnts i bloggandet och jag som utomstående läsare har ju ingen aning om vem Mona skriver om. Sen förväntar jag mig inte att det är en vetenskaplig artikel jag läser med källhänvisningar, utan någons personliga tankar. Vilket jag givetvis får ha i åtanke i mitt läsande. Mona fortsätt skriva dina tankar på bloggen och ni som känner igen Er, ni kan ju tänka på att det allra mest troligt inte är många andra som vet vem hon skriver om. Förutom den innersta kretsen givetvis…

 10. Men lilla Mona!
  Har du tänkt på en sak, det kanske inte alltid är du som har rätt. Det är mycket bättre att diskutera fram en lösning istället för att som du säger “förklara för den som inte förstår”. Jag tror mycket väl att de andra förstår, men man tänker olika och det är bra att ta till sig andras tänk också.

 11. Jag har hört ryktesvägar och fått bekräftat här på bloggen att FD ordförande Mona har lämnat årsmötet springandes med samfällighetens pärmar under armen. Så jag håller med voivoi att allt hade nog inte varit som det verkar om man inte hade varit rädd att träffas öga mot öga och reda ut saker och ting på en gång istället för att göra det i “rätten”. Så här små byar som Aareavaara är så måste man kunna sammarbeta för att överleva. Ett exempel… Vid höbergning förr i tiden och regn var på inkommande så gick man man ur huse för att hjälpa till att få in höet, men idag tittar man ut genom fönstret och flinar och tänker “kul att se om dom hinner få in det”. Att ha motsträvare som överklagar allt som går att överklaga förstör för byn mycket mer än man tror. Det är synd, mycket mycket synd.

 12. Mona kan inte ta diskussion. Om hon inte får som hon vill så går hon och börjar kasta onyanserad skit VIA olika forum främst bloggen. Tycker synd om dem som drabbats av henne i hennes yrke.

 13. Varför tar inte DU tjuren i hornen och reder ut saker och ting öga mot öga? Det är väl bättre att prata med en annan när man sitter ansikte mot ansikte än hålla på med skrivandet på bloggen.

 14. är ju inget att gruva sig för är ju bättre att ta öga för öga än att låta det spinna vidare och bli lägre nivå än den tänkta gruvan ska ha fast är just det att ge och ta om alla vill ha

 15. Skönt med lite balans i debatten, och humor! Sandlåda, gruva, eller inte… det tråkiga är att det är utomstående utan fakta som läser mellan rader och lägger ord i debatten. Men det kanske blir så av frustration, för att vi som är inblandade inte har kulturen att prata med varandra öga mot öga? Är själv också en sån som drar mig för att försöka förklara för den som inte förstår, för man blir lätt så himla arg och frustrerad då, och saken kanske bara värre. Så de é ba å åk, så får man väl se hur loppet går.

 16. Haha… Ursäkta att jag skrattar! Men det här börjar ju bli riktigt patetiskt och väldigt komiskt för en utomstående fd bybo! Har läst de senaste blogginläggen samt kommentarerna… Aareaborna (inte du Mona) har sjunkit lägre än jag trodde var möjligt… Så lågt att man inte ens kan bli irriterad längre på att de inte kan behandla människor med oliktänkande på ett repektabelt sätt, nu kan man ju inte längre mer än skratta… Utesluten från jaktlaget dessutom… Ja Jesus, jag vet inte ens vad jag ska säga längre… Så jag låter bli! Hoppas att botten är nådd nu i alla fall… Eller går det att komma djupare månne? Haha…

 17. Jag står helt utanför eran klubb, men det jag läser mellan raderna så får jag fram att det är du själv Mona som har startat allt. Jag har följt din blogg och får fram att du är och petar i allt vad bybor gör, det är så man får fiender. Du behöver inte vara polis 24 timmar om dygnet, det är ju bara ett jobb.

 18. Klubben är inget annat än medlemmarna där, och det säger inte så mycket om mig . Förra året fick jag dock godkänt, och hjälp att både locka och att stycka. Men i år verkar fisket och gamla tvister ha gjort mig till en dålig jägare, i alla fall enligt NN – som kan vara vem som helst, som vill skapa konflikter i byn…
  Iakttagaren från Pitedalen är dock inne på tvärtom spår. Trevlig läsning!

 19. Vad är det som händer i Muoniodalen???? Verkar som att det är kräksjuka…. Fånga dagen och lev ett rikt liv. Ett rikt liv enligt mig är ett liv av glädje, gemenskap o glädje.. Skit i trädkronor och oljehål, istället bada bastu o kasta tvål.. På livets vägar skola vi alla vandra, här i Pitedalen, ser vi Muoniodalen, som en plats dit alla kan vandra. I glädje o sorg skola vi alla vara vänner, med nordbor o släkt och med alla vi känner. Låt nu alla denna tvist snabbt förkasta, för det är inte lätt att vara människa… Jag vill ingen lasta.
  Sunt förnuft måste nu råda, sluta nu hugga, för det orsakar bara klåda.. Tack för ordet.

 20. Nu tror inte jag att en enda person kan avsätta deltagare från klubben. Klubbmedlemmarna har nog kommit överens om att du är olämplig som jägare

 21. Spegeln… ha ha den var bra. Du menar att felet kanske sitter i mig? Det är väl sällan i en det sitter, men det är lätt att bli syndabock om man står upp för något och håller sin ståndpunkt mot starka viljor. Sen är vi ju alla olika, och tycker att olika saker är viktigare än andra. Man kan säga att vi är styrda av olika regler, även om vi i botten skulle tycka likadant.

 22. Du kan inte ha det lätt verkar ju ha retat upp hela byn samt dess omnejd. Tror nog att skulle jag ha varit i dina kläder skulle jag ställa mig framför en spegel och söka felet., det kan ju inte bara vara fel på andra kanske felet finns i spegeln

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *