Börjar likna nå´t!

Ja, den fördjupade översiktsplanen över berget Aareavaara… gör mig påmind om min dröm som jag hade för några år sedan… redan innan gruvan kom hit och filmade folk och hem…

Hm, det var mina kusiner Benko och Elof som grävde ett grovt rör nerför berget… som satte mig att funderara på verkligheten… men det har inte stämt mot pipelinetransporter till Finland, eller intag och uttag av processvatten i Muonioälv – utan det såg mer ut som en avloppsledning… och idag kom det – “utredningsområde för bostäder”!

Välkomna alla Sahavaara- och Kaunisvaarabor som måste flytta – tomten väntar på Er!

Men… jag glömde ju att välkomna de nya ansiktena till byn – Sara Puromies och Ola Magnuksenpoika… fast på svenska. Erik däremot, han fick höra att jag redan har 100.0 Mbits/s från Telia, så jag är inte intresserad av ett långsamt bredband… för den är bara till för såna som har “råd” att betala för mer kräm? Men ändå ska den grävas ideellt av byborna – och jag får inte det att gå ihop!

Samarbete med Northland nämndes, men även Ryssland och Kina… och en begränsning i Danmark och Frankfurt… time to fly again…

… och hamnade här… http://www.personlighetstest.nu/

Hm. Blev uppringd! “Du är för intelligent för att vara polis”… men det är nu några år sedan…

5 thoughts on “Börjar likna nå´t!”

 1. I så fall har Erik fel, och det är ju lite skrämmande i sig. ADSL är max 24Mbps.

  Och billigt kommer det att bli:
  http://www.pajalastadsnat.se/serviceguide/consumers/internet

  Som synes är 100/10 det mest prisvärda idag, bara 219 kr i månaden! Man behöver sällan eller aldrig mer än 10Mbps i upplänk, det är nedladdning som man vill ha bra fart på.

  Mer och mer kommer att gå över Internet i framtiden. IP-TV finns redan i många nät, av nån anledning inte ännu i Pajala stadsnät dock, men det kommer. ADSL är en stor flaskhals i sammanhanget och det är en klok, och billig, investering att få bort den. Får man det för ca 3000 kr i installationskostnad så är det ju i princip gratis.

 2. Tack, kul med lite fakta! Men enligt Erik var mina 100 Mbit/s just 100 Mbit/s… och bredband lockar därför inte förrän jag får ut minst 300… till ett rimligt pris!

 3. Du tittar förmodligen på datorns nätverksanslutning, och den är 100Mbps (den kan t o m vara 1000Mbps på en del datorer).

  För att se hastigheten på internetanslutningen måste du köra ett test, t ex http://www.bredbandskollen.se/. I morse när jag körde var det rätt så bra speed här i Aareavaara, 0,6Mbps skicka och 18,1Mbps ta emot, på Telias 24Mbps ADSL (man får aldrig ut max hastighet). Svarstiden avr 23ms, vilket är skapligt för ADSL. Vid vissa tidpunkter är det dock betydligt sämre…
  Det går inte att jämföra fiberanslutning med ADSL, fiberanslutning är betydligt snabbare. Du får 10-80Mbps skicka och 80Mbps ta emot med fiber, och svarstiden är ensiffrig med god marginal (2-7 ms).

 4. Okej, men det står 100.0 Mbits/s nu också. Falsk marknadsföring, eller har det blivit gott om plats på ledningen eftersom så många har sagt upp sina fasta abbonemang?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *