Skandaler i byn?

Registrerad byaålderman med total makt (inte självvalt 😉 och jag funderar… hur kan det komma sig att byn alltid har varit så “delad”? Har det inte varit älgjaktstvister och stugor som har flyttats undan elden, så har det varit tjuvfiske som kanske inte var tjuvfiske? Byn har alltså inte varit enad, trots att majoriteten har känt så – men jag hoppas att den blir det!

Juridik är bra på det sättet, att t ex en 7-åring ensam kan ha rätt mot en grupp vuxna människor som tror sig veta bättre. Tänk, hur vore det annars om en grupp män hade sex med en 7-åring? Men… trots att subjektiven finns där, så gäller det att alla är objektiva…

Ja, jämförelsen kan te sig lite grotesk, men jag tror inte att det är så kul att bli dömd för tjuvfiske heller om man tillhör ett hederligt “militärpolissläkte”? Och då pratar jag riktiga militärpoliser, inte utlandstjänst som jag själv har gjort.

Hm, men varför är det så? Har funderat på släktforskningen som min egen släkt också har gjort – och den som gjort det har lämnat tomma rötter direkt bakom farfars morföräldrar och farmors farfar… och jag börjar ju undra om det är erkännandet av “sameblodet” som gör att man blir utfryst?

Själv tycker jag att dragen är rena och vackra, och funderar vidare… hm, hm… varför informerar inte föräldrarna sina barn om sitt ursprung? Det behöver ju inte alltid handla om shamaner… utan exempelvis naturliga kontakter till turistorten Ylläs, vilket ju vore toppen att ha från “den andra sidan” om man t ex är turistentreprenör! Men… om han erkänner sitt finska ursprung, så kanske han också blir utfryst? Fastän norska kväner också rör sig om ursprungsfolk?

Så… vem är det då som spökar? Haparanda Export AB som gick i konkurs? Ja, tänk att ett bolag kunde köpa upp en hel by… där det redan bodde folk. Låter det inte lite som Vilda Västern?

En viss likhet finns det väl?

http://indianer.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=5e3c3a8d-9a1a-4eef-81b8-e5dd9dd43342

3 thoughts on “Skandaler i byn?”

  1. Det handlar inte om mig, det är bara ett exempel. Ja, där ser man… men det var i alla fall lätt att hitta släktträdet som ledde ända till Pullisläkten i nordöstra Finland – och kvinnors ögon som det plöstligt blev fel på… hm, såg de månne för mycket redan då?
    Sametrummor ansågs väl vara trolltrummor och brändes av kyrkan? Själv väntar jag med spänning på att få höra “biblisk” jojk i den vackra statliga akustiken!

  2. Det är den där misstron som gör sig påmind igen. Det kanske är så att det inte gick att forska vidare, kolla med den som gjorde släktforskningen istället för att misstänka att nån har nåt emot samer eller dig.

  3. Varifrån har vi sameblod från morfars sida? Jag borde ju ha mer drag från samerna, när jag då skulle ha det från både mor o far. Dom kanske hittade mig bakom en sten i skogen ;-). Det är väll ingen “skamm” att ha samegener i blodet, alla härstammar vi nånstans ifrån..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *