V ja U – Hmh!

Ja, här pratades det svenska, finska och samiska… men jag möttes av ett hundratal öungh, öungh… och det doftade cirkus!

En flera hundra år gammal vacker plats, och inga spöken! Däremot trivdes schamanen i kåtan… … men plötsligt öppnades dörrduken… Jaha gubbar, nu är det dags igen – kommenderade chefen i vit skjorta…

… som förverkligade min dröm om AMT-trion… vilken jag kommer att följa med spänning… trots att de godaste råden kom först efter köpet! 😉

Kalvmärkning… mitt i natten… för att skona djur och människor från sommarvärmen, men… nog skar det lite i mitt hjärta att höra dessa mammor och barn leta efter varandra… snyft…

… inga silkikonläppar här inte… och det började släppa när pappa sade att de snart släpps ut i det fria igen…

… ja, då började jag smått öppna ögonen igen… och snabbt bytte jag fokus – när jag fick hjälpa till! Stod nämligen lutad bakom den tjocka tallen när en omärkt fjolårstjur rusade in i min mage… “håll fast, håll fast”… och sen var det bara att fortsätta… “ta fast under käken och stoppa tummen i munnen”… jaha, och då var den obemärkt märkt… hm, och det var faktiskt flera kvinnor som fångade och snittade sina egna kalvar – alltså, ett ganska så jämställt nattarbete!

Boskap, som boskap – och renen är ett tamdjur, som äntligen får löpa ut i det fria – här med Markkus “indianläger” i bakgrunden… ja, och därför blir det ren stöld, inte tjuvjakt som på statens älg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *