Hur bred ska en gräns vara?

Om det är en liten skog tycker jag att det räcker med 2 m, men är det en stor skog bör det väl vara minst 4 m så att det syns ordentligt, eller ryms en avverkningsmaskin där. Just det, jag har varit i skogen igen… dock inte ensam – utan med en jäkla massa mygg!

Hur kan det komma sig, att jag har börjat besväras av mygg? De har tidigare år låtit mig vara, men nu har de t o m gett mig trollöron… hm, örats övre vinge är så svullen att den står ut! Kan det vara B active?

Nå, men idag var det en fröjd att följa gränsen, tydligt och klart utsatt t o m med orange reflexpinnar på det kalaste partiet. Nu kunde jag också konstatera att det finns 5 olika typer av stenar. Kompassten med nord syd riktning, riktsten, gränssten, gränssten med riktskåra, samt kontrollsten. Och det är kompasstenen som har en inristad ruta, och borde finnas i hörn nära en gränssten, och så kontrollstenar som har fyrkanter och är utsatta på olika platser, så att man med de i förhållande till kompasstenen kan leta upp gränsstenar och mittpunkter på gränser?

Eller, är det just kompasstenen som kallas för nollpunkt? … Som sagt, det är ett avancerat rut- eller kryssystem… som är närmare 200 år gammalt – och fungerar perfekt än idag! Bara att sätta kompassen i skåran och knalla på… men inte låta sig vilseledas… av just kontrollstenar… eller kompasstenens riktstenar…

Hm, och gränsen, kan den vara så bred som skillnaden är mellan gränssten och riktsten x 2? Eller är de på var sin sida om gränsen när de finns tillsammans? Men det lät inte lika logiskt… eftersom de inte alltid finns till sammans…

Inte vet jag, men idag hörde jag en fågel föra ett jädra liv i mammas kompost – och när jag gick dit för att se vad den klagade över, så tänkte jag oj, nu har den fastnat i nätet… men nej, det var 3 kolsvarta stora korpar som lyfte framför mina fötter… och vad ville de säga? Kanske att de hade ont i magen av kornmjölet som jag hällde dit igår…

Men hm… de flög mot den “överblivna stenen(?)” och en kraxade på… mjölet… det säger mig ändå att det är Myllykurkkio som kallar… så jag måste väl dit härnäst och kolla samfällighetens gränser… suck! 😉

2 thoughts on “Hur bred ska en gräns vara?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *