Smarta förfäder

Upptäckten gjorde jag medan jag gjorde följande lilla bildlektion till Er, kära bloggläsare…

Ja, först ställer ni in kartan, så att ni håller den exakt i norrpilens riktning.

Men tänk på att även mobiltelefoner påverkar kompassnålen… vilket jag märkte när jag kom nära och skulle fotografera… för att inte tala om den livsfarliga kraftledningen nedanför Alf…

Sen måste ni hålla kartan exakt så, så att norr inte rubbas – och sätter sedan kompassens pil som finns längst fram mot den punkt ni ska till. Pilen har en lång linje som är rätt att ställa in efter en gräns… och jag märkte plötsligt att mitt hus står på samma väglinje…

Hm, farfars far behövde bara gå ut på trappan och titta på sin kompass – sen hålla den så för att komma till gränsstenen flera kilometer bort… det kallar jag smart! Om jag nu har varit lika smart och gjort rättt… för det gäller att hålla norrpilen innanför lägeslåsningspilen (kompssen går att snurra) och sen när ni vänder er och går tillbaka, då är det det söderpilen som ska hålla sig där.

Visst låter det enkelt? Ut och handla kompass – sen ut i skogen och orientera! Och Alf, jag undrar om det inte måste spöka inne i ditt garage och hus? Dessa står nämligen ivägen för de gamla vandrarna 😉

5 thoughts on “Smarta förfäder”

  1. Ha ha… precis, jag tror faktiskt att jag har lite indianblod i mig 😉
    Skämt å sido, men helt rätt, jag är väl typ ingen “prylbög” – kör med gammal mobiltelefon, har ingen stereo utan kör med en transistor som jag köpte i Stockholm 1990… och den känns som ny!

  2. Kompassen kan du alldrig få så exakt inställd som en gps inte de enklare sorterna i alla fall.Nog har jag med gått med kompass men det är ju likadant med allting att utveklingen går ju framåt GPS är mer exact eller är du en sån som håller dig till det gamla, Kanske skickar röksignaler nöär du ska ringa till nån

  3. Håller inte med. Litar mer på kompassvisaren än satteliter… om helst om de är otillräckligt många… Men det är klart, med kompass måste man hitta de gamla stenarna för att ta riktningen 100% säker.

  4. Orienterade själv mycket i skogarna med kompass och karta, men sen köpte jag en gps och såg att den vida slog kompassen i precision och dagens gps har ju karta med så man slipper bära med sig papper och en cirka visare kompassen alltså

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *