Det är inte lätt

Det här med gränser… Hm, först hittade jag en perfekt gräns, men det var 70 m fel… och sen hittade jag en annan gräns, som var 9 m fel – halvfärdig och böjd! Hm, hm… och så hade 5 m av min skog blivit kalhuggen också. Suck, vad tjorvigt när vi amatörer är i farten… Ja, tänk vad lätt det hade varit om den perfekta gränsen hade gällt, då hade jag haft 5 ha mer mark också! För att inte tala om en tätvuxen och perfekt plantering – som jag själv har varit med om att sätta med barrotsplantor… nå, men nu slipper jag i alla fall röja mer än en liten remsa och en ny gräns – expert som man har blivit! 😉 Skämt å sido, men det är ungefär som att slå ett fårstängsel rakt, man måste sikta baklänges mot 2 bestämda punkter. Och det är inte lätt – det är ungefär som att skjuta prick, vissa har det, andra inte.

Men jag funderar… varför kör man skoter över min plantering fastän jag har snitslat en skoterled? Vissa plantor är kortare än andra, och kommer inte 1,5 m över snön..

Ja, ja… nu har jag i alla fall fått åka på skaren så att jag är solbrun och fin – och trött! Det är inte lätt…

12 thoughts on “Det är inte lätt”

  1. Jo, jo, nog har jag redan läst det för länge sen, men här i Aareavaara stämmer de bra. De måste ju skriva så för att inte blir skadeståndsskyldiga, och för att få in pengar på förrätningar från bråkande grannar…

  2. Hur kan man vara millimeter säker när de själv skriver under vanliga fel, att deras kartor inte är metersäkra, läs det på deras sida kan skilja tiotalet meter och flygbilderna kan visa stora fel beroende i vilken vinkel mot marken man har tagit dessa. Ps du tror att de stämmer skrev du inte att tror gör man i kyrkan

  3. Ja, nog tror jag att de stämmer, här i Aarea i alla fall, för jag har kontrollerat mot 1800-talets gränsstenar. Men innan jag är millimetersäker på gränsen måste snön först tina bort så att jag ser centrum. Lantmäteriet är dock ännu säkrare än ögat, för de har noterat dem med GPS. Kartor som Skogsstyrelsen fått 2005?

  4. Skogstyrelsens mina sidor och deras kartor menar du. Läste även om deras kända problem på deras egen sida var det stod att deras kartor inte stämmer jag skulle då inte lita på dem eftersom de själva säger at de inte stämmer

  5. Konstiga inlägg när man är sur? Har jag inte berättat om Skogsstyrlesens Mina Sidor? Där kan man man mäta avtånd, areal etc. Tro det gör ma ni kyrkan.

  6. Konstig by det där aareavaara verkar som att alla gränser är fel och att du har förlorat ha på alla gränser, eller är det du som inte kan mäta skulle tro på det senare

  7. Tack. En bra jämförelse… för här ser man hur liten skogen är när den är ung, för i vanliga fall är tallarna många gånger högre än tornet – fast det är sällan man får se såna träd numer… kalhyggen, kalhyggen, kalhyggen och risiga skogar som bolag struntat i… grrr, ser att de historiskt sett bara snitslat filéerna, och möjligen steken – men resten är lämnad för att ruttna?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *