Juridik på jobbet, juridik i hemmet

Och jag älskar juridik!

Men visst, nog skulle jag hellre åka skidor eller köra skoter… nå, men det här var viktigt – för utan regelkunskap uppstår lätt konflikter!

Vad har jag då lärt mig idag? Ja, att Muonio Sameby inte har fiskerätt i Aareavaaras vatten, men… om en sambeby från Norge kommer hit med sina renar, så har de fiskerätt för husbehov! Lite konstigt… men så står det i Rennäringslagens 25 §.

Fisket som sådan däremot, det måste Länsstyrelsen ta ställning till om de läser Lantmäteriets registreringsuppgifter… annars flyter det på som vanligt? Ja, det är en djungel det här med lagar över manliga saker… som jakt och fiske mm…

Hmm… och nu väntar jag på mina provsvar för att se om jag är testosteron- eller östrogendominant? Fast juridiken borde nog vara neutral…

44 thoughts on “Juridik på jobbet, juridik i hemmet”

 1. En by blir inte annat än det folk som där finns, och det folk som där finns blir inte annat än man gör de till. Alla som har läst lite psykologi eller gjort lumpen vet hur människor påverkas av yttre faktorer, som t ex hot, förföljelser, otrygghet eller lite sömn… då kan t o m den starkaste och tuffaste karln börja se stridsvaganar i mörkret…
  Välkommen tillbaka till byn! Var med och bygg upp det rallarvarma samhället till Nordkalottens centrum – mitt emellan öst och väst – mitt emellan kust och kust!

 2. Jag är också en av de som fått höra talas om den här livliga debatten. Bya-djungeltrumman fungerar ua, trots att jag inte bor i kommunen längre.. 😛
  Jag personligen bryr mig inte mycket om fiskefrågan som pågår, men jag reagerar starkt på hur folk beter sig! Jag bryr mig som sagt inte om vem som har rätt eller fel -men jag börjar sakta men säkert inse att Aareavaara inte är den by jag trodde den var när jag var liten och växte här.
  Vuxenvärlden är verkligen rå och hänsynslös, människor verkar inte ha någon som helst respekt för varandra. Det är så man skäms för att man någonsin trodde annorlunda.. Även om man har olika åsikter kan man väl tala om det på en mogen nivå? Men genom att smutskasta andra vinner man ingenting, snarare tvärtom. Det är med sorg i hjärtat jag nu vet att byn har dött ut. I alla fall den by jag hade i mitt sinne -den fysiska står ännu kvar kall och hård. Mindre attraktiv med vetskapen att den aldrig var den varma, öppna by jag en gång trodde. Oviljan sprider sig som en epedemi, och jag vill bara fly för att inte bli en av er. Tyvärr.. välkommen till verkligheten?
  Jag kan bara hoppas att invånarna någon gång i framtiden mognar till den grad att de kan respektera och förlåta varandra. Det är ingen som vinner på att ha fiender, inte nu -inte någonsin.

 3. Ha ha, men stugan står till Ditt förfogande om du behöver upprätta en ledningscentral eller liknande under kodord fiske 😉
  PS. Du hinner ångra Dig än angående Afghanistan. DS.

 4. Jaja…Vilken tur man har som åker till Afghanistan snart för att öva lite,, För det riktiga kriget verkar ju stå i Aareavaara snart…Så de kanske finns en ny mission typ Nato A-FOR eller rent av en FN UNIFIA att söka när man kommer hem igen,,,

 5. Ok. Men kom i håg att det är styrelsen som kollektiv, ledd av ordföranden, som är ansvarig – så häng inte ut dig själv!

 6. Inte för Kengis skull men för kompisen
  årsmötet befriar nog mig från mitt ok
  ty, mötesdagen är icke i linje med stadgan pga för dålig uppslutning sista helgen i mars då flera styrelserepresentanter inte kunde närvara.
  Tyckte dock att påskdagen inföll så nära inpå, att vi kan få en godkänd uppslutning, då sakfrågorna känns viktigare än strikta stadgeparagrafer.
  Det är upp till årsmötet att bedöma om jag felat.
  over and out

 7. Suck. Egentligen borde vi nog för länge sen ha träffats och pratat, men det är så med det moderna livet idag, att man inte har tid för ögonkontakt.
  Dina skrivelser har varit proffsiga, och båda har gått in till Northland även via samfälligheten. Samma sak gäller jaktlagets. Vi är enade, vilket “någon” har försökt att splittra hela tiden, inte bara nu.
  Min önskan är att alla tänker själv, och kan ju prova baklänges? Att rensa hårddisken på det sättet kan vara ett bra sätt att öppna låsta tankar.
  Ett exempel: Kengis vill ha Urban och hans kontaktnät, och då är det ju bra om han inte känner sig uppskattad i Aareavaara, för då brinner han gratis för upprättelsen och åstadkommer stordåd i B-Gs konkurensområde. Typ. (men det behöver inte vara så 😉

 8. FVO har aldrig bekostat någon PR förutom en dag under Älvlapland Fiskecup som dessutom ersattes fullt ut av kommunen. All PR som gjorts har bekostats av enskilda och privata personer. B la är hemsidan bara en informations sida som vi är skyldiga till att ge åt fiskare. Dom skribenter från fiskepressen som varit här har jag personligen bekostat med boende och mat samt fiskekort. Men vad har det egentligen resulterat i? För mig personligen ingenting, inte en krona. Goda vänner och bekanta i mitt nätverk, förstås. Jag har gett återbud åt en skribent nästa sommar men ska hjälpa honom i Kengis istället, där mina insatser förhoppningsvis uppskattas mer. Jag vet nog vad du smider för planer så snacket om juridiken tror jag inte det minsta på. Bara för att vi gav ett utlåtande om gruvans ev. påverkan på fisket, utan ditt godkännande är ju det som svider. Erkänn detta!

 9. Rent ärligt Urban, jag har inte kritiserat Er verksamhet. Det ni lyckas få in på fiskekort etc. ska självklart gå till PR etc. för att lyckas sälja ännu fler fiskekort för den fiskevård ni ändå har haft konstnad för.
  Stadgefrågan handlar enbart om markägarnas juridiska ställning mot tredje part i frågor rörande framtida begränsingar etc. Så tänkte nog vår farar också till den grad att han drabbades av stroke?
  Du ska få pärmen.

 10. Visst, putsa dina uttalanden i efterhand, det rör mig inte. Miljonen??? Måste kanske höra med bolaget. Det kan dom ge till cancerfonden. Jag är ingen springpojke så återgälda pärmarna så jag har dom innan söndag. Du vet var min brevlåda bor, lägg dom där eller återgällda dom varifrån du hämtade dom.
  Ditt sista inlägg har en antydan, men det är inget jag vill kännas vid. Revisorerna har gett sitt godkännande varje år. Borde kanske fodra tillbaka pengar, för alla privata utlägg man haft på 25 år i FVO.
  Vad dina indianspöken än säger och får dig att tro, så åker vart vi vill med egna pengar.

 11. Jag har med Polisförbundet Norrbotten varit till Gran Canaria på möte, och med Korpen Norrbotten till Portugal på möte… och inte skulle jag ha något emot att åka till Levi och prata fiske… alltså, allt är ju möjligt bara man har ett stadgeenligt demokratiskt beslut på det!

 12. Oj, oj, oj … det börjar ju likna den där viskningsleken i örat… som kan sluta hur tokigt som helst! Något sådant har jag inte påstått. Blev uppringd och förklarade bara hur föreningspärmarna ser ut, att det inte rör sig om originalhandlingar i alla avseenden, samt att föreningarna själv kan besluta vad man gör med “exempel miljonen” från Northland. Det gäller även samfälligheten.
  I sak har jag bara ifrågasatt att båda föreningarna har fisket i sina stadgar, och påtalat att det har blivit djuridiska oklarheter mot tredje part, Northland, vilket måste redas ut.
  Du får gärna hämta pärmen, annars kommer jag förbi vid tillfälle. BG ville att jag skulle läsa i den, men jag har inte hunnit mer än att titta på stadgarna.

 13. Nu är saken så att jag har tagit beslutet om att lämna hela föreningslivet åt dess öde. Tackar för de över 25 år som jag varit med. Tyvärr känner jag att förtroendet och min tid är över. Mona, jag behöver pärmarna tillbaka så jag kan sammanställa all material, tillhörande FVO och överlämna åt någon av revisorerna. Bokföringen måste färdigställas m m.
  Jag har fått höra om dina verkliga orsaker till detta. Bedragare som super upp kassan och förfalskar dokument, samt mycket mycket annat som du sagt om oss.
  Nu får du chansen att göra fisket till vad du vill, dvs lägga pengarna i egen ficka. Och det du beskriver i din blogg bl a är bara ett skådespel för galleriet.
  Den dolda agenda du har kommer fram tids nog.

 14. Tack för Ert stöd! Helt riktiga iakttagelser och alternativ ni tar upp. Men eftersom Fiskeföreningen inte har utlyst årsmöte enligt stadgarna som jag ser, så är det nog klokast att avvakta vad Länsstyrelsen kommer fram till. Jag hoppas att de kommer med ett klokt förslag på lösning till nästa årsmöte.

 15. Ja du Mona, jag blir helt stum över de påhopp du får vara med om. Det säger mer om dem som skriver än om dig som har en avvikande åsikt. Jag HOPPAS att det är Svea Rikes lag som gäller i Aareavaara och inga sociala lagar för då är byn verkligen på en farlig väg. Det är min hemby och hjärtat klappar hårt för byn, men jag förstår inte? Har byborna totalt tappat bort det sunda förnuftet och den etiska moralen? Är Northland den nya Silver Arken som ska frälsa byn, eller? Men det är väl under dessa omständigheter som man får se människors “äkta sidor”. Sen att det förutom etik och moral, även är brist på kunskap och allmänbildning (allra främst inom juridik) hos många av dem som skriver inläggen gör ju inte saken bättre å deras vägnar. Du är nog bara för smart och intelligent för din omgivning…

 16. OK, men kan man ha en registrerad rättsorganisation som inte äger juristriktion i det dom representerar. Det är väl så praktiken blir, eller?
  I mina ögon vore det mer lämpligt att ta över styrelsen inom fiskevårdsområdet.
  Vad jag läst i andra forum är att nuvarande styrelse består av icke markägare till stor del. Så ett övertagande är väl inte omöjligt. Och då får ni en stark motpart mot tredje man. Det är ju svårare för t ex gruvbolagen att köra över ett fiskevårdsområde än en vanlig sammfällighet, pga det starka lagskyddet som fiskevårdsområden har.

 17. Visst, rent stadgemässigt skulle det ju kunna ske om jag får marioteten med mig som markägare. Men det har inget med mitt förtroendeuppdrag att göra i den andra föreningen.
  Jag är inte som person missnöjd med hur fiskeföreningen har skött fiskevården, och det är också en fråga som samfälligheten under åren har låtit dem göra genom fiskekort. Men när det blir en tvist om juridiken, som i det här fallet att att t ex upprätta ett avtal mot tredje part, så då måste detta utredas för att det inte ska uppstå konflikter.

 18. Jag har nu följt disskusionen på din blogg. Och då fick jag mig en tanke, är det inte lättare att samfälligheten med dig Mona i spetsen byter ut fiskeföreningens styrelse och övertar själv hela ansvaret där? Då når du ju samma mål utan att behöva varken avregistrera eller utreda ansvaret för fiskefrågor. Och då kan ni även behålla den starka lag och befogenhet som sveriges alla fvo har.

 19. Bara för att man ifrågasätter historiska uppgifter från 1984 respektive 1993, så behöver men inte ha en egen åsikt eller en egen baktanke! Ibland kan man ifrågsätta “objektivt”, utan “känslor”.
  Sen har jag fått frågan från en av kommentatorerna tillika facebookvän, om jag har censurert bort hennes inlägg, vilket jag inte gör (i så fall hade jag väl tagit bort den första…) Om det sker en censur, så sker den från ngn nätövervakare enligt deras etiska regler? Vet inte så mycket om vem som äger den rätten över min blogg, jag är bara en flitig användare och ansvarig utgivare av mina egna texter.

 20. Vadå duger inte den tidigare föreningen som hade hand om fisket. Vilken jag tycker har skött det bra, till att förhandla med tredje part eller anser du att det har varit dumskallar som har gjort ett bra jobb i drygt 20 år. så tolkar jag det. Och vad är det som säger att sjöarna och fisket blir förstört nog har de väl fisk i gällivare och kiruna med. Klart om man vill göra sig omöjlig och söka konfrontationer så nog hittar man alltid dem så är det den vägen du går den rätta

 21. Tack.
  Som jag nämde så handlar det om vem som är “juridisk person” (förening) att förhandla mot trejde part, t ex Northland. Ett exempel: Om Northland säger “här får ni 1 miljon för att Era sjöar och fisket blir förstört av gruvan”, så måste vi markägare veta genom vilken förening vi har att ta ställning till ett sådant erbjudande, och vad vi ska göra med pengarna.
  Lite förenklat 😉

 22. Fick höra om den här soppan vad jag kan se så finns det inga vinnare på det här byn splittras i olika läger är det det som är meningen eller vad. Jag skulle vilja ha ett svar på det om det lönar sig att rasera nåt som har fungerat i drygt 20 år till vilken nytta kan inte fatta orsaken

 23. Tack för ditt besök, visste inte att du brukade läsa min blogg.
  Byaålderman är inget jag själv har hittat på, jag fick den benämningen när jag tog över byaåldermannen Karlenius kartor av Kulju 2006.
  Någon kupp har inte skett, och det är samma personer som är röstberättigade i fiskeföreningen som i samfällighetsföreningen. Det är den “juridiska personen” mot tredje part som är frågan, inget annat vad jag känner till alla fall.

 24. Det gick med byaföreningen likadant som du försöker med fiskeföreningen.
  Där gjordes också kuppartad övertagande, efter den händelsen så försvann många anhängare. Vad består byaföreningen av idag? En spillra av vad den en gång var. Jasså, du vill kallas byaålderman eller vill du kanske i framtiden bli kallad för sheriffen? Vad jag har hört så har titeln byaålderman dött ut med Kana Kalle och att ingen efterträdare någonsin valts. Det är nog bara din egen politik som vill om jag får citera dig “söndra och härska” men kom ihåg att dom broar som bränns troligen inte kommer att byggas upp igen. Som man bäddar får man ligga. Sista besöket på denna sida för min del.

 25. Jo nog känner jag till att de finns, men jag är ingen anhängare av dem. Det får stå för var och ens egna samvete.
  Byaålderman är motsvarande grad där det fortfarande tillämpas, och samfälligheten består av markägare inom Aareavaara by, som faktiskt “äger” fisket, precis som rätten till älgen i skogen.
  Sedan finns ju även Byaföreningen som är mer kulturell. Aareavaara har alltid varit känd för att vara en aktiv by med många och levande föreningar, och jag hoppas verkligen att det inte är politik som försöker förstöra det.

 26. Byaålderman är helt fel ord, låter som att du för hela byns talan, vilket du inte gör antagligen endast ett fåtal markägares. Ordförande i samfällighetsföreningen låter bättre..Tänk också på att de oskrivna socialalagarna dömmer hårdare än Svea Rikes.

 27. Börjar nästan låta som 30-talets depression… är det så illa att allt faller i byn p g a stadgar om fisket i byn?
  De som är missnöjda över mitt engagemang i egenskap av förtroendevald, enhälligt vald av årsmötet trots att jag var beredd att kliva åt sidan, måste komma på årsmötet och välja någon annan “byaålderman”!
  Jag driver inte mina synpunkter om Northland/gruvan i egen sak, utan för byns framtid. Den dagen jag ev förhandlar med dem om min fastighet, då gör jag det i egen sak.
  Svea Rikes lag är tjock, och den finns till för att lösa konflikter… så det inte behöver gå som för Jesus!!!

 28. Det är ju faktiskt så att vi behöver arbetstillfällena, annars hade väll inge velat ha en gruva så nära byn. Vi är nog många som måste lämna vårat Aarea annars!

 29. Synd bara att Monas agg mot gruvbolaget verkar resultera i olust hos andra bosatta i Aareavaara. Utvecklingen i byn har ju skett i positiv riktning dom senaste 10 åren så om det nu ska gå tillbaka är ju tråkigt.

 30. Kontroversiell lady , Mona Kumpula , intressant fortsättning väntar , splittrar inte bara byn , utan slår även in kilar i vänskapen mellan byborna , om det nu funnits nån vill säga , men som sagt , bra uppslag till en bra story.

 31. Kan inte koppla Northland till förvaltningen av fiskerätten.
  Du ville ju inte att FVO skulle ge miljösynpunkter åt Northland utan ditt godkännande. Eller minns du inte dina ord?
  Om Samf. för skall förvalta fisket, vad har då FVO för existensuppgift.
  Jag hoppar med glädje av mina uppdrag inom FVO om det är det du traktar efter. Det finns roligare saker att lägga energi på. Och då får du bestämma och starta arbetet med fiskevård m m från scratch. Det finns en hel del skyldigheter enl lag, i uppgiften
  End of story
  Lycka till

 32. Jag har ett förtroendeuppdrag som jag försöker fullfölja enligt stadgarna tillsammans med de övriga i styrelsen, och tydligen har vi gjort det till belåtenhet. Men av den information som kommit oss till känna, upplever jag att gruvbolagets samråd har kommit att bli ett sätt att försöka skapa konflikt i byn. Men det kanske inte är en upplevelse längre?

 33. För den som inte vet vad det handlar om, så handlar det om markägarnas samfällighetsförening som enligt stadgarna förvaltar fisket i byn. Detta har lösts med fiskekort som fiskeföreningen har skött bra under ledning av eldsjälar inom branschen.
  Själv bryr jag mig inte i fisket, men jag är ordförande för en förening som har stadgar och därför måste jag bena ut saker och ting. Ja, så ligger det till från min sida, och jag tror inte att det är någon i föreningen som är emot en växande fisketurism i byn!
  Men fortsättningen blir en fråga för årsmötet 2011, så ha tålamod…

 34. Helt riktigt, och därför är det viktigt att markägare/andelsägare kommer på mötena som ska hållas enligt stadgarna.
  Annars uppstår det konflikter, vilket det verkar ha gjort p g a Northland?

 35. Mona, man kanske inte ska lägga sig i allting! Låta andra sköta det dom skött länge och som i mina ögon fungerar bra. Det har varit relativt lugnt med “bråk” i byn dom senaste 20 åren och jag hoppas att det så ska förbli!

 36. Hm, den sista raden – är den manlig? Jag känner liksom igen den från polisen, från politiken och från skogsaffären… tråkigt!
  Ingen behöver förlora något om vi inte tillåter en tredje part att slå sönder det som är uppbygt. Även fisken kommer att tacka mig en vacker dag – men jag förstår om Ni inte ser det än.
  Med förlåtelse. Mona

 37. Så det inte uppstår konflikter….precis vad du orsakar.
  Se dig själv i spegeln och ställ frågan om vad du åstadkommer.
  Varför kan man inte låta gamla förorätter dö med sina skapare?
  Kontrollbehovet kanske är så stort att man tar till alla medel för att vinna.
  För egen del förlorar jag inget, men det finns andra som kanske gör det.
  Man öppnar inte Pandoras ask ostraffat.

 38. Oj, oj, oj… och jag som bara försöker reda ut saker och ting så att det inte uppstår konflikter i byn… hm.
  Maktgalen… det är ett subjektivt ord, men jag fick förtroende att fortsätta som ordförande… så det kanske stämmer?
  Men jag beklagar i alla fall om mina efterforskningar i historiska missförstånd orsakar i byn – trots att jag inte är delaktig i dem.

 39. VAD FAN HÅLLER DU PÅ MED???
  Är du så maktgalen så du vill rasera över 25 års arbete att behålla kvalitet på fisket? Sen du blev markägare så har du bara skapat tråkigheter i byn!!!
  Sök hjälp i GVE. Elchocker kanske gör verkan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *