Region Norrland

Eftersom jag tänker i bilder och leker med ord, en hobby som jag har på gott och ont… så kommer här en aktuell näthinnefundering kring rubriken.

I Norrland har vi mycket skog och naturresurser. Norrland på engelska blir Northland. I Pajala vill vi ha flygturister och en järnväg. En gruva är på gång och Vattenfall sägs titta på ledning från Gällivare. Sveaskog kommer att satsa på tågterminaler säger deras tidning Kubiken. Pajala Flygplats och Ylläs skulle gynnas av ett gemensamt snabbtåg. Meänmaa… vårt land, oavsett vilket land som menas.

Men den stora frågan är –

Blir det en järnväg för Sveriges skogsindustri och turism, eller blir det en gruva för Region Norrland?

4 thoughts on “Region Norrland”

  1. Vad tycker du Mona om att språket i Tornedalen kallas meänkieli? Själv skulle jag vilja att vi kallar det Tornedalska, för då hör man varifrån det kommer. Skånska, gotländska, göteborgska, alla vet varifrån dom kommer, men meänkieli kan ju alla kalla sitt språk. Förstår att det är försent att ändra när den fått status som minoritetsspråk men kommer inte att använda det ordet.

  2. Det blir ingen järnväg om det inte blir gruva den saken är ganska klar. Gruvan blir för hela barents och jag ser inget eller mellan dessa saker, mer ett och.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *